h i r d e t é s

Orbán Viktor és Aleksandr Vucic átadta a felújított szabadkai zsinagógát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor és Aleksandr Vucic átadta a felújított szabadkai zsinagógát

2018. március 26. - 18:48

 

Hétfőn több évnyi felújítási munkálatok után Aleksandar Vucic szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök átadta a szabadkai zsinagógát. - írja a propeller.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (j3) a felújított szabadkai zsinagóga avatásán 2018. március 26-án. Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Európa második legnagyobb zsidó imahelyét a magyar szecesszió nagyjai, Komor Marcell és Jakab Dezső álmodták meg, az épületet 1902 szeptemberében vette birtokába a szabadkai zsidóság.

A második világháborúban a szabadkai zsidóság többsége elpusztult, így a zsinagóga elhagyatottan állt és a szocializmus évtizedei idején, az állapota pedig folyamatosan romlott. Ezért Szabadka városa, Vajdaság tartomány, a szerb és a magyar állam, valamint az amerikai zsidó szervezetek jóvoltából nekiláttak a rekonstrukciós munkáknak.

A magyar kormány a belső felújításra, valamint az udvar és a kerítés felújítására több, mint 2 millió eurót biztosított, az épület innentől már nem csak imaház, hanem számos kulturális rendezvénynek és hangversenynek is otthont ad majd.

A szerb elnök kedveli a migránsokat, Soros fiával barátkozik, de ez nem ok arra, hogy Orbán Viktor ne kedvelje 

- írja az mno.hu.

Miközben Orbán és Vucic különösen jó viszonyt ápol egymással már hosszú évek óta, a magyar kormányt cseppet sem zavarja, hogy Vucic újabban előszeretettel találkozik Soros Györggyel és fiával. Mint a szerb média korábban megírta, a szerb államfő szeptemberében tárgyalt a milliárdos befektetővel és fiával, Alexander Sorossal, aki egyben a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatóságának elnökhelyettese is. Vucic a tárgyalás után „nagyon érdekesnek” nevezte a beszélgetést.

Magyar Nemzet/propeller.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s