h i r d e t é s

Orbán Viktor megtámadta az EU-s minimálbér tervét? - Itt az igazság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor megtámadta az EU-s minimálbér tervét? - Itt az igazság

2019. október 05. - 06:45

 

A magyar fizetések helyzete gyakran téma a sajtóban. A kamuhírek készítői pedig tisztában vannak vele, hogyan lehet a legkönnyebben felhergelni a magyar internetezőket - így érve el magas kattintásszámot. Ezért adnak rendszerint Orbán Viktor miniszterelnök szájába mondatokat, amelyek persze soha nem hangzottak el - figyelmeztet a hvg.hu.

Orbán Viktor Brüsszelben - Forrás: napi.hu

Egyre gyakrabban lehet találkozni az interneten egy bejegyzéssel, mely szerint a kormányfő megtorpedózta uniós minimálbér bevezetését- A Facebookon terjedő, "Szó sem lehet Európai Uniós minimálbérről, a magyaroknak elég bőven a fizetésük" című álhír szerzői egy meg nem történt EP-meghallgatásra fűzték fel, ahol a magyar miniszterelnököt kérdezték a tagállamok vezetői. Az írás szerint Orbán azzal érvelt, hogy a magyar háztartások - a legújabb statisztikák szerint - 13 millió forint félretett pénzzel rendelkeznek, az itt élők elégedettek a fizetésükkel.

Az egyik homályos hátterű "hírportál" a következőképp vezeti fel az álhírt: "Nincs tervben egységes európai uniós minimálbér, miután túl nagyok a gazdasági különbségek a tagállamok között - közölte keddi európai parlamenti (EP-) meghallgatásán Orbán Viktor. Mint mondta, a minimálbérek nem lehetnek azonosak EU-szerte, azonban bizonyos minimális kritériumszinteket kell meghatározni, figyelembe véve a helyi megélhetési költségeket, illetve folyamatosan egyeztetve a tagállamokkal és az érintett szereplőkkel".

A kamuhír úgy végződik: mivel Orbán szerint ezek az számok "a gazdag nyugaton is megállják a helyüket", elutasítja az egységes, uniós minimálbért, hiszen azzal a magyarok csak rosszabbul járnának.

A hvg.hu szerint nem tudni, hányan kattintották le a cikket, de az biztos, hogy minden kattintás profithoz juttatja a készítőit. Ugyanis a legtöbb ilyen gyanús oldal tele van reklámokkal. Tavaly például hasonló oldalakon terjedt egy sokak által komolyan vett álhír, mely szerint a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) 2,5 millió forintos vissza nem térítendő és alanyi jogon járó lakásfelújítási támogatást nyújt magyar állampolgároknak a helyi önkormányzatokon keresztül.

Hasonló mondatok hangzottak el a minimálbérről, csak épp nem Orbán szájából

Nincs tervben egységes európai uniós minimálbér, miután túl nagyok a gazdasági különbségek a tagállamok között - jelentette be október 1-én európai parlamenti (EP-) meghallgatásán a munkahelyteremtésért felelős biztosnak jelölt Nicolas Schmit. A minimálbérek nem lehetnek azonosak EU-szerte, azonban bizonyos minimális kritériumszinteket kell meghatározni, figyelembe véve a helyi megélhetési költségeket, illetve folyamatosan egyeztetve a tagállamokkal és az érintett szereplőkkel - mondta egyebek közt a luxemburgi szociáldemokrata politikus. A meghallgatáson természetesen nem volt jelen a magyar miniszterelnök. (napi.hu)


 

h i r d e t é s