h i r d e t é s

Orbán Viktor segítségét kérik az ápolók is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor segítségét kérik az ápolók is

2020. március 29. - 16:54

 

Van olyan intézmény, ahol az ápolók fejenként napi két, egyszer használatos sebészi maszkot kaptak, mellé pedig vasalót, hogy hővel fertőtlenítsék azokat.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) március 20-án levélben kért rendkívüli segítséget a miniszterelnöktől a járványhelyzetre való tekintettel. Bár a levél elvileg eljutott Pintér Sándorhoz (belügyminiszter, az operatív törzs vezetője) és Kásler Miklóshoz (emberi erőforrások minisztere), de válasz azóta sem érkezett.

Babonits Tamásné, a kamara általános alelnöke a Medical Online-nak elmondta, hogy bár a kormány rendkívüli intézkedései néhány pontban reagáltak felvetett problémákra, de kielégítő megoldással egyikre nem szolgáltak.

Minőségi és mennyiségbeli problémák a védőfelszerelések terén

Előrelépés történt ugyan a védőfelszerelések és a kézhigiéniás termékek ellátásában, de a rendelkezésre bocsátott eszközök sem mennyiségileg sem minőségileg nem elegendőek.

Volt olyan intézmény, ahol a fejenként napi két darab, egyszer használatos sebészi maszk mellé kaptak a kollégák egy vasalót, hogy hővel fertőtlenítsék azokat.

Egy havi pluszbérre lenne szükség

Elengedhetetlennek tartaná továbbá a kamara a szakdolgozók egy havi pluszbérének kifizetését.

A mi kollégáinknak nincsenek tartalékaik, így aggodalommal tölti el őket a mostani helyzet, ami a családjaik anyagi biztonságát is veszélyezteti. A biztonságos betegellátás csak akkor lehetséges, ha az ápolóknak nem kell az otthoni problémák miatt aggódniuk

– indokolta a kamara alelnöke.

Kihangsúlyozta azt is, hogy a feladatok 80%-át az ápolók végzik a betegellátásban, mivel a koronavírusra jelenleg nem áll rendelkezésre terápia. Így „az ápoláson áll és bukik a közepesen súlyos betegek ellátása"

A MESZK további kérései között szerepel:

  • a szükséges mennyiségű és minőségi védőfelszerelés
  • az étkeztetés biztosítása a munkavégzés ideje alatt
  • az intézkedések azonnali kiterjesztése valamennyi egészségügyi szolgáltató részére.

atv.hu


 

h i r d e t é s