h i r d e t é s

Orbán Viktor szerint Esztergom minden magyar otthona, akkor is, ha nem tud róla

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor szerint Esztergom minden magyar otthona, akkor is, ha nem tud róla

2022. május 01. - 13:45

 

Orbán Viktor is részt vett azona Szentmisén, amelyet Esztergom megyei jogú várossá nyílvánításának alkalmából tarottak.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítása alkalmából tartott szentmisén az esztergomi bazilikában 2022. május 1-jén. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azon szentmisén, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak az esztergomi bazilikában.

A kormányfő országos jelentőségűnek nevezte a várost, amelyről azt mondta: minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla.


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) közös fényképet készít résztvevőkkel az Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítása alkalmából tartott szentmise után az esztergomi bazilika előtt 2022. május 1-jén. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Ma lerójuk, amivel mi magyarok saját magunknak tartozunk" - hangsúlyozta, hozzátéve: a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is.

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott. "Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk" - fogalmazott.


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) résztvevőkkel az Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítása alkalmából tartott szentmise után az esztergomi bazilika előtt 2022. május 1-jén. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne - mutatott rá. Orbán Viktor a prímási intézményt Magyarország "első alkotmánybíróságának" is nevezte, mondván: a koronázás feladatán túl az esztergomi érsek kötelessége volt, hogy figyelmeztesse a királyt az alkotmány tiszteletben tartására.

Azt is felidézte, hogy a bajok az egykori fővárost sem kerülték el: a tatárok feldúlták, majd idegen zsoldosok elárulták a töröknek. Az elmúlt száz év, ahogy az egész országot, úgy Esztergomot is megviselte, hiszen ahogyan az ország a kétharmadát elvesztette, "az ország közepén ékeskedő Esztergomból határváros lett".

A "koporsószöget" a kommunisták verték be 1950-ben, a régi vármegyék rendszerének felszámolásával - fogalmazott.

Ma azért vagyunk itt, hogy ezt az országos jelentőségű várost visszahelyezzük régi rangjába - hangsúlyozta Orbán Viktor. (MTI) / Infostart


 

Kommentek

h i r d e t é s