h i r d e t é s

Orbán Viktor szerint óriási pechünk van

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor szerint óriási pechünk van

2023. június 02. - 09:34

Péntek reggeli interjú a miniszterelnökkel a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban - Forrás: Magyarország Kormánya/Facebook

Péntek reggel terjedelmesebb interjút adott a Kossuth rádiónak a miniszterelnök. Szerinte "növekszik a békepárti tábor", és később ugyanúgy a magyaroknak fog a nyugat igazat adni, mint a migráció kezelésének kérdésében.

Hosszabb interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

Elsőként a Brüsszelből a rezsicsökkentés eltörlésére irányuló üzenetről beszélt.

"Nem az ő dolguk" - fogalmazott a kormányfő. "Csupa olyasmit kérnek, amelyet a magyar köznyelv abban az egy szóban foglal össze, hogy megszorítások. Ez ellen személyesen harcolok 13 éve" - tette hozzá.

Ezt a küzdelmet

"a magyarok elsöprő többségének támogatásával"

vívja szerinte, "egy baloldali nyugdíjas is egyetért azzal, hogy nem akar 181 ezer forinttal többet fizetni havonta".

Szerinte "európai ékesszóló blablanyelven" meg kell köszönni a jó tanácsokat, világossá kell tenni, hogy ezeknek a kérdéseknek az eldöntése nemzeti hatáskör.

Költségvetés, infláció

Az unió viszont Orbán Viktor szerint joggal várja el, hogy a költségvetési hiány és az államadósság is csökkenjen, de csak ezt a kettőt.

"Háborús időket élünk, meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjakat, valamint a családokat is, a gyerekek nevelése ugyanis nagy feladat" - fejtegette. "Ha nem lenne háború, ez egy boldogabb költségvetés lenne" - utalta a benyújtott 2024-es büdzsére.

Szerinte a folyamatokat átlátja Varga Mihály pénzügyminiszter, jelenlétében Orbán Viktor "biztonságban érzi magát". Ugyanakkor a költségvetés "védelmi jellegű", de ebből a pénzügyminiszter "amit lehetett, kihozott.

Aztán arról beszélt, hogyan csökkenthető az infláció az év további részében.

"A háború megemelte az energiaárakat, ezért mindennek megnőtt az ára. Nem fog magától lejönni, ha kérincsélünk, emögött munka és erő van. Olyan lépések történnek, amelyekkel letörjük az inflációt az év végére egy százalékra" - mondta még a miniszterelnök.

Aztán arról beszélt, "óriási pechünk van", mivel Magyarország az érkező beruházások miatt nagyobb energiaigényűvé vált, viszont pont az energia ára ment fel; persze

könnyű lett volna, ha Paksot sikerül befejezni, de annyi engedélyt kell hozzá Brüsszelből beszerezni,

hogy ezeket a feladatokat is el kell végezni.

Orbán Viktor szerint ha megkezdődnének az ukrajnai béketárgyalások, az infláció visszaszorulna az 1-3 százalékos tartományba.

Háborús következmények

Megítélése szerint a háború nagyon durva fázisába lépett, ezért ilyenkor itthon nem lehet mondani az ország leggazdagabb városának polgármestereként sem, hogy "háborúban állunk Oroszországgal"; ilyenkor

"kinyílik a bicska az ember zsebében".

Kisinyovban (Moldova) Orbán Viktor csütörtökön azt figyelte, a nyugatiak úgy beszélnek a háborúról, hogy azzal a háború kimenetelét akarják befolyásolni.

"Mi kívülről nézzük ezt, mint egy bennünket fenyegető veszélyt. Azt hiszem, hogy mi higgadtabbak vagyunk, reálisabban látjuk a veszélyt" - mondta.

Az ellentámadás megindítása előtt szerinte meg kell győzni a feleket, hogy ennek mekkora veszélye van, "a vérfürdőt meg kell állítani".

Szerinte a nyugat túlzottan belelovalta magát, hogy ezt a háborút meg lehet nyerni, de erről az ösvényről sosem késő lejönni, ahogy ezt - megítélése szerint - Spanyolországban is teszik.

"Akik messze vannak a háborútól, azoknak nehéz lesz megvédeni a széküket" - vélekedett.

Abban, hogy "igazságot szeretnénk" Ukrajnában, arról nincs nézeteltérés, csak abban, hogy "mit kellene tenni", ebben viszont szerinte "növekszik a békepárti tábor", de

a magyar véleményt ugyanúgy egyre többen fogják osztani, mint a migráció kezelésének kérdésében.

"Legyünk szerények, nem Magyarországnak, a Vatikánnak volt igaza" - zárta ezt a gondolatkört.

"Állni a sarat"

Szerinte a magyar történelem arról szól, hogy ki kell állni az igazunkért, "állni kell a sarat" a kormánynak is, a választópolgárnak is.

"Baloldali macera mindig lesz, de ez olyan, mint az időjárás, hol süt, hol esik, mindig van" - fejtegette.

Magyarországnak szerinte a lényeges ügyekkel kell foglalkoznia, nem kell másokkal törődnie, ilyen értelemben

az "eszkimó parlament" véleménye ugyanennyire számít, mint az Európai Parlamenté.

Török vonal

Óriási megkönnyebbülés számára, hogy Recep Tayyip Erdogan maradt a török elnök, mivel ellenfele Soros György embere volt, aki a 4 millió migráns egy részét biztosan ráeresztette volna Európára, "ezek az emberek nyáron már itt lennének a magyar határnál" - mondta.

"Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdogan elnök győzelme" - jelentette ki, jelezve, nem is keveset imádkozott ezért a választási sikerért.

Magyarországnak szerinte 3 irányba kell figyelnie: Berlin, Moszkva és Isztambul, illetve Ankara.

"A legkritikusabb ebben a pillanatban Németország" - tette hozzá. (Infostart)