h i r d e t é s

Orbán Viktor támogatja a miniszteri összeférhetetlenség kimondását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor támogatja a miniszteri összeférhetetlenség kimondását

2023. január 31. - 11:13

“A miniszterelnök abszolút támogatja” az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében - nyilatkozta a területfejlesztési és EU-forrásokért felelős miniszter az atv.hu-nak.

Navracsics Tibor és Orbán Viktor - Forrás: Beliczay László /MTI Zrt. Fotószerkesztőség

A kormány lehet, hogy már a héten tárgyalja az “Erasmus”- előterjesztést. Navracsics Tibor amellett van, hogy az egyetemi alapítványi kuratóriumi tagok újraválaszthatóak legyenek. 

Az előkészítés zajlik, először bevissszük a javaslatokat a kormány elé, aztán egyeztetünk a Bizottsággal - nyilatkozta az Erasmus tárgyalások állásáról Navracsics Tibor munkatársunknak a Várkert Bazárban a Századvég “Kihívások és értékek“ című Európa Projekt-kutatását bemutató konferenciáról távozóban.

Természetesen fog szerepelni az előterjesztésben

- válaszolta Navracsics Tibor a kérdésünkre, hogy az általa előterjesztett törvényjavaslatban szerepel-e a miniszterek összeférhetetlensége az egyetemi alapítványi kuratóriumi tagsággal, azaz, hogy miniszter nem lehet kurátor.

Államtitkárok, polgármesterek lehetnek-e kuratóriumi tagok?

Ezt még egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, “mert amikor tárgyaltunk, nem tudták megmondani, hogy egészen pontosan milyen körre gondolnak” az összeférhetetlenség tekintetében. A miniszteri szint tűnik egyértelműnek

- jelentette ki Navracsics Tibor.

Időkorlát?

Arra, hogy az időkorlát hány év lesz a kuratóriumi tagok esetében, a miniszter azt mondta, ezt a kormányülés fogják megvitatni, ahogyan azt is, hogy egy kuratóriumi tag ujraválaszthstó legyen-e. 

Navracsics Tibor azt mondta: ő amellett foglal állást, hogy az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjai legyenek újraválaszthatóak. De erről is egyeztet még a Bizottsággal .

A kormány lehet, hogy már ezen a héten dönt a kérdésben, de elképzelhető, hogy csak a jövő héten - mondta Navracsics Tibor, megerősítve, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt kell majd módosítani, amit márciusban tárgyal meg az Országgyűlés. “Márciusban a magunk részéről el tudjuk végezni a feladatot, aztán a Bizottságtól függ, hogy mikor igazolja vissza” - fogalmazott.

Egyeztetett a miniszterelnökkel

A miniszterelnök úr abszolút támogatja

- válaszolt végül arra, hogy a miniszteri összeférhetetlenség kimondását az egyetemi alapítványi  kuratóriumokban a kormányfő támogatja-e. (atv.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!