h i r d e t é s

Orbán Viktort feljelentik rémhírterjesztésért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktort feljelentik rémhírterjesztésért

2023. március 31. - 15:35

Ahogy „fideszes társait” is. 

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A Párbeszéd Magyarországért feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt és „fideszes társait” rémhírterjesztésért – közölte Szabó Tímea, az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteken egy sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel adott interjút a Kossuth rádiónak. Az ellenzéki párt szerint a miniszterelnök ebben a műsorban terjesztett rémhírt. 

Szabó Tímea a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a kormányfő a műsorban azt mondta: a baloldal továbbra is háborúpárti. Az képviselő ezt az állítást „szemenszedett hazugságnak” nevezte és kiemelte, hogy a büntető törvénykönyv szerint AKI VESZÉLYHELYZET IDEJÉN NAGY NYILVÁNOSSÁG ELŐTT VALÓTLAN TÉNYT ÁLLÍT VAGY HÍRESZTEL, NYUGTALANSÁGOT ÉS ZAVART KELTVE AZ EMBEREK KÖRÉBEN, HÁROM ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSSEL BÜNTETHETŐ.

A Párbeszéd úgy gondolja, hogy a miniszterelnök és „fideszes társai” is kimerítették ezt a tényállást, hiszen valótlanul állítják és terjesztik nagy nyilvánosság előtt, hogy az ellenzék, többek között a Párbeszéd is háborúpárti – mondta Szabó Tímea, hozzátéve: pártjának nem maradt más választása, mint hogy feljelentést tesz.  

„Ilyen nyugtalan helyzetben, amikor valóban háború zajlik a szomszédunkban, akkor „ilyen felelőtlenül, ilyen aljas politikai célokat elkövetve egy miniszterelnök nem viselkedhet” – fogalmazott Szabó Tímea, majd arra szólította fel Orbán Viktort, hogy „fejezze be az álhírek terjesztését”.

Stratégiai nyugalom

Mindeközben Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke kijelentette: azt javasolják Orbán Viktornak, „amit ő ajánlgatott mindenkinek egy évvel ezelőtt: stratégiai nyugalmat”.

Amikor a Fidesz „álbékepárti” határozati javaslatában olyan mondatok szerepelnek, hogy a világ lassan belesodródik egy új világháborúba, az biztos, hogy ebben az egyébként is feszült nemzetközi helyzetben csak olajat önt a tűzre

– vélekedett.

Leszögezte, hogy az Ukrajna melletti kiállás sem Magyarországot, sem más országokat, sem az EU, sem a NATO tagjait nem fenyegeti azzal, hogy belesodródnának a háborúba. Attól viszont lehet félni, hogy  Magyarországon nyugtalanul alszanak és kelnek az emberek, mert az egész életükre árnyat vet a háború eszkalációjáról szóló „fideszes rémítgetés” – tette hozzá Tordai Bence.

Végül azt is közölte, a Párbeszéd pacifista, ahogy minden zöld párt, mert a zöld mozgalom is tulajdonképpen a békemozgalomból nőtt ki. (Index)