h i r d e t é s


Orbánék kormánygépeket vesznek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbánék kormánygépeket vesznek

2017. december 13. - 13:31

 

Információik szerint olyan használt, átalakított Airbus A319-es utasszállító repülőgépekről van szó, amelyeket azért tudnak megszerezni, mert a közelmúltban több fapados légitársaság is csődbe ment. - írja a nepszava.hu.

Airbus A319-es utasszállító repülőgép. Illusztráció: nepszava.hu

Többfunkciós kormánygépeket vesz az Orbán-kormány - írja a Magyar Nemzet. 

Úgy tudják, hogy ezt rövidesen hivatalosan is bejelentik. Azonban kivételesen szigorú információbiztonsági rendszabályokat vezettek be, a parlament szakbizottsága pedig közbeszerzés alóli mentességet adott az ügylet nyélbe ütésére a kormánynak, így értesüléseiket hivatalosan nem erősíttethették meg.

Kormányzati tisztségviselők és honvédségi vezetők az elmúlt egy évben viszont rendszeresen nyilatkoztak arról, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban prioritást élvez a nemzeti légi szállítói képesség helyreállítása, s az első lépéseket még az idén meg fogják tenni (ma már csak egyetlen használható, de elavult An–26-osa van a magyar államnak).

Értesüléseik szerint a kormány privát üzleti partnerség (PPP) konstrukció keretében tervezi a beszerzést és a gépek karbantartását-üzemeltetését, mert arra a honvédség önmagában nem alkalmas. Olyan cégek közreműködése elképzelhető, mint a kormányzattal több járatnyitás kapcsán is együttműködő Wizzair, a Budapesten is bázissal rendelkező Lufthansa Technik karbantartócég, illetve a Malév máig talpon maradt öröksége, a magyar állam tulajdonában lévő Aeroplex. 

A lap szerint tízmilliárd forintos nagyságrendű tranzakcióról van szó.

Ahogyan azt korábban a Népszava is megírta a kormány Airbus típusú VIP-gép beszerzését vizsgálta az év első felében. A kormány képviselői, megbízottjai fel is vették a kapcsolatot a céggel. Forrásaink szerint az üzleti gépekért felelős Airbus Corporate Jets (ACJ) képviselőivel tárgyalt a magyar fél. Az ACJ modellcsaládjába sok típus tartozik, információink szerint a tárgyalásokon az ACJ318-as, az ACJ319-es és az ACJ320-es típusok kerültek szóba. A Miniszterelnökség nem cáfolta értesülésünket.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..