h i r d e t é s

Orbánékat tizedáron eteti a Gundel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbánékat tizedáron eteti a Gundel

2019. január 08. - 09:32

 

És nem is akárhogyan. Mintha Móricz egyik regényében estünk volna foglyul. A neves Gundel vitte el Orbán új irodájának étkeztetésére kiírt pályázatát. Ezzel önmagában – azt leszámítva, hogy még egy valóban pragmatikus cég sem vállal ekkora kockázatot – nem lenne semmi baj. Különösen a jelen helyzetben egy olyan nem szerencsés, tekintve, hogy ezzel lényegében vásárra vitte a bőrét.

Forrás: HírTuri

A pályázatról egyébként semmilyen információ nem érhető el, ezért a hvg közérdekű adatigényléssel fordult a várgondnoksághoz. Szinte biztosan elutasító válaszra számíthatunk. Mindenesetre van néhány dolog, amit a pályázat körülményeinek ismerete nélkül is megvizsgálhatunk.

Amint a dolog kitudódott, mintegy riadóra aktiválta magát a kormány, az ügyben illetékes sajtófelelőse.

Alig írtuk meg, hogy a Gundel üzemelteti a Budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját, azonnal kormányzati reakció érkezett. Jelentkezett lapunknál Orbán Viktor egyik kommunikációért felelős embere, Kaminski Fanny, akitől két friss fotót kaptunk annak alátámasztására, hogy bár valóban a luxusétterem főz rájuk a felújított új helyen, a Miniszterelnökség menzája is csak egy sima menza, hagyományos ételekkel és szolid árakkal. /hvg/

Ha már a „szolid árak” szóba kerültek érdemes szemügyre venni az általunk s közölt nem kevésbé érdekes párhuzamot:

Összehasonlításként annak már mi néztünk utána, hogy a Gundel étteremben a földi halandók mennyiért lakhatnánk jól. Míg a miniszterelnökségi menzán egy húsleves 300, a roston sült csirke sajtmártással 900, köret 360, és a már említett somlói galuska 260 forint, addig a 14. kerületi Gundel étteremben egy hasonló menü ennek sokszorosába kerül. Újházi tyúkhúsleves 2700, tanyasi csirke 2 fogásban 5900, somlói pohárkrém 2700 forint.

Így a miniszterelnökségi munkatársak 1820 forintból pukkadásig jóllakhatnak, addig a tárcán kívül rekedteknek 11 300 forintért ebédelhetnek.

Mindez vajon mit bizonyít? Van abban valami erősen visszataszító, ahogy egyes cégek az üzletpolitikájukat alakítják. Ha ez a darwini alkalmazkodás egy új állomása, akkor a túlfejlődés állapota lenne, amikor a szervezet kedvezőtlen környezetre nem megfelelő módon alakítja át magát. Ugyane premissza tükrében sajnos gyakran kiderül az is, hogy van olyan eset, amikor a legprimitívebb a domináns.

Sajnálatos, hogy ebbe a sorba igyekszik beállni a Gundel is. Különösen arra gondolva, hogy fordított árképzéssel már rövidtávon is sokkal nagyobb profitra tarthatna számot. Igaz, ahhoz nekik is be kellene tartaniuk néhány, nem is olyan bonyolult szabályt. Ebből adódóan jószerével adja magát a kérdés, hogy miért érheti ez meg a Gundelnek?

Így lett a jobb sorsra érdemes Karmelita kolostorból „miniszterelnök-gondozó” (hogy ne nevezzük gumiszobának).


 

h i r d e t é s