h i r d e t é s

Orbánnak ajtót mutattak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbánnak ajtót mutattak

2018. május 14. - 08:08

 

A Néppárt épp elég ideig nézte tétlenül azt, hogy leghülyébb tagjuk a szamárpadból akarja osztani nem létező eszét. 

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Az indoklás merőben szokatlan egy, elviekben jobboldali pártcsaládtól. Azt gondolná az ember, hogy a számos elfogadhatatlan húzása adódott érdemtelen regnálása alatt.

Így ha megkésve is, Orbán magatartásának azt a vonását vette elő, ami az EP-t is, nemcsak a néppártot legjobban ingerli. A civilek vegzálása nem most szúrt szemet az uniónak, ahogy azért többször éles kritikával illették a magyar miniszterelnököt.

Ezzel mindössze annyi a probléma, hogy mint annyi mindent Orbán várhatóan ezt is a rá jellemző arroganciával söpri félre.

A Hollandia

A Brüsszel csendes erejének nevezett Weber az interjúban arról beszélt, látja, hogy Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat, miközben az ő célkitűzése az, hogy az EU visszatérjen a valódi parlamenti demokráciához. Ezzel együtt pedig harcolnak az autokratikus tendenciák ellen, közte Orbán Viktor jobboldali nacionalizmusa ellen is. Már az interjú első kérdése is a magyar miniszterelnökkel kapcsolatos: a Fidesz a néppárt tagja, de sokan csodálkoznak azon, miért tolerálják még ezt a tagságot. Weber szerint vannak olyan alapvető értékek, mint a jogállamiség, a joguralom, a szabad sajtó, a demokrácia, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. “Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről.” De szerinte Orbán a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja, mert “ezzel a tudomány szabadsága forog kockán” és ha a magyar kormányfő nem tartja be ezeket a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol. /hvg/

Világos beszéd, noha a Fidesz ezt is teljesen másképpen próbálta lekommunikálni. Amit különösen megnehezített annak ténye is, hogy már azt megelőzőleg biztosra vehettük, a néppárt ultimátumot készül adni Orbánnak.

Most azonban egyértelművé vált, hogy válaszútra kényszerítik Orbánt. Akinek célszerű lenne meghajolnia ez egyszer, mert kebelbarátjának, Putyinnak a legkevésbé egy olyan belső emberre van szüksége az unión belül, aki gyakorlatilag a pálya szélén áll.


 

h i r d e t é s