h i r d e t é s

Orbánt bíráló szenátor a külügyi bizottság elnöke

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbánt bíráló szenátor a külügyi bizottság elnöke

2021. január 18. - 18:55

 

Bob Menendez demokrata szenátor elsősorban azt rótta fel a magyar miniszterelnöknek, hogy meggyengítette a demokrácia alkotmányos garanciáit, korlátozta a sajtó és az oktatási szabadságot. 

Bob Menendez szenátor - Forrás:The Boston Globe

Diplomáciai tekintetben pedig azért bírálta Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök jó kapcsolatokat ápol az orosz és a kínai vezetéssel, melyeket az USA stratégiai ellenfeleknek tekint.

Orbán és Trump

Bob Menendez szenátor tavaly októberben így írt a nemzeti együttműködés rendszeréről: "MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKE EGYRE INKÁBB SZORONGATJA A DEMOKRÁCIÁT ÉS ANNAK KÉPVISELŐIT. TRUMPHOZ HASONLÓAN FAKE NEWS (ÁLHÍR) KAMPÁNYOKAT FOLYTAT ELLENFELEIVEL SZEMBEN."

Ez nyilvánvalóan célzás a Soros György elleni kampányra, melyet az amerikai demokraták nagyon rosszul fogadtak.

"A NATO A DEMOKRÁCIA VÉDELMÉRE JÖTT LÉTRE, ÉS ÉPP EZÉRT AGGASZTÓ, HOGY OLYAN TAGÁLLAMAI IS VANNAK MINT TÖRÖKORSZÁG ÉS MAGYARORSZÁG, AHOL LEÉPÜL A DEMOKRÁCIA" – írta Bob Menendez szenátor Trump diplomáciáját bírálva.

Joe Biden a választási kampány során ugyancsak említést tett arról, hogy Trump támogat olyan rendszereket mint amilyenek Törökországban, Lengyelországban és Magyarországon létrejöttek.

A demokraták arra kérték Trumpot, hogy vesse fel Orbán Viktornak: miért korlátozza a nemzeti együttműködés rendszere a demokráciát és a szólásszabadságot? Miért tart fenn jó kapcsolatokat Moszkvával és Pekinggel? Trump ezeket a kérdéseket nem vetette fel amikor találkozott a magyar miniszterelnökkel, és utána elismerően beszélt Orbán Viktorról. Mindezt azzal indokolta meg, hogy ily módon Magyarországot közelebb hozta az USA-hoz és eltávolította Kínától és Oroszországtól.

Bob Menendez felhívta telefonon az elnököt, aki “jó srácnak ” nevezte a magyar miniszterelnököt.

Menendez nem újonc a diplomáciában

A kubai származású szenátor már ült a szenátus külügyi bizottságának elnöki székében: 2013 és 2015 között. Ekkoriban az Obama kormányzat kritikusan ítélte meg a nemzeti együttműködés rendszerét Magyarországon. Miután a demokraták elveszítették a többséget a szenátusban, Menendez sem őrizhette meg elnöki székét, de a demokraták képviseletében továbbra is hallatta a hangját a külügyi bizottságban.

Joe Bident január 20-án iktatják be, és ezt követően foglalhatja el székét Bob Menendez. A szenátusnak fontos szerep jut az elnöki kinevezett embereinek jóváhagyásában. A demokrata többség meggyorsíthatja a többi között Antony Blinken külügyminiszter kinevezését is, akinek édesanyja és nevelőanyja egyaránt magyar holokauszt túlélő családból származik. (fuhu.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s