h i r d e t é s

Óriáscégek bojkottálják a Facebookot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriáscégek bojkottálják a Facebookot

2020. június 27. - 09:31

 

A Coca-Cola, az Unilever, a telekommunikációban érdekelt Verzion, a The North Face, a Patagonia vagy éppen az édességeiről híres Hershey és a Ben & Jerry’s is csatlakozott a "Stop Hate for Profit" kampányhoz.

A kép illusztráció! - Forrás: Leafypage

Jó pár nagyobb vállalatot követően péntek este a Coca-Cola is csatlakozott Stop Hate for Profit kampányhoz – írja a The Verge. A különleges akciót emberi jogi szervezetek indítottak, mivel úgy vélik, hogy a Facebook túl nagy teret enged a gyűlöletbeszéd terjedésének a profitért cserébe, és eddig olyan cégek álltak be az ügy mögé, mint az Unilever, a telekommunikációban érdekelt Verzion, a The North Face, a Patagonia vagy éppen az édességeiről híres Hershey és a Ben & Jerry’s.

A megmozdulás a Facebook és az Instagram ellen irányul, és az említett vállalatok úgy döntöttek, hogy nem hirdetnek ezeken a felületeken, a Coca-Cola ugyanakkor ennél is tovább ment, hiszen a péntek esti bejelentésük szerint július 1-től harminc napon keresztül globálisan semmilyen közösségi felületen nem fognak hirdetni, és ebbe a körbe a legnagyobb közösségi oldal és képmegosztó mellett beletartozik a Twitter és a YouTube is.

A cégek mostani akciója arra vezethető vissza, hogy a Facebook sokak szerint nem veszi elég komolyan Donald Trump amerikai elnök fenyegető és hamis információkat tartalmazó posztjainak moderálását, és a hirdetések visszatartásával igyekeznek nyomást gyakorolni a közösségi óriásra.

Az egész ügy kiindulópontja egy május végi, botrányt okozó bejegyzés Trump részéről, amit a Twitter el is rejtett a felhasználók elől, a szöveg ugyanakkor változatlan formában kikerült a Facebookra, a legnagyobb közösségi oldal pedig úgy döntött, semmilyen formában nem nyúl hozzá az agresszióval fenyegető, rengeteg embert felháborító bejegyzéshez. (24.hu)


 

h i r d e t é s