h i r d e t é s

Óriási bajban van a legtöbb élelmiszerbolt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási bajban van a legtöbb élelmiszerbolt

2019. június 28. - 08:06

 

Bajban van a legtöbb magyarországi kereskedelmi lánc, ugyanis nincsen elég eladó. A munkaerőhiány már boltok bezárásához is vezet, közben 600 ezer magyar dolgozik már külföldön, úgy hogy a kormányunk az elmúlt 10 évben még egy értelmes programot se tudott kidolgozni az elvándorlás megállítására.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

Még mindig rengeteg eladó hiányzik a boltokból, a Blokkk.com kereskedelmi szakportál becslése szerint legalább tízezer. Százszámra keresik a boltos dolgozókat a legnagyobb áruházláncok. A 6 legnagyobb több mint ezeregyszáz álláslehetőséget kínál – és ez csak a jéghegy csúcsa. Ott vannak még az iparcikkes áruházak is, vagy éppen a kisboltok “rögtön jövök” táblái.

Hiába a három éve tartó kétszámjegyű béremelés a boltos világban, nem csak a forróság, hanem az eladóhiány miatt is izzadnak a boltosok. Pedig közben tízezerrel csökkent a boltok száma, bezárni kényszerültek.  Korábban ott ügyködőkről nincs hír, arról viszont van, hogy csökkent a foglalkoztatottak köre is.

De ha találnak is munkaerőt, akkor is óriási az úgynevezett fluktuáció, ami azt jelenti, hogy hamar tovább állnak a dolgozók. Ez már a szolgáltatás színvonalára is mehet. A váltáshoz a szakszervezet szerint nem kell nagy összeg, még tíz-húszezer forintnál is kevesebb pénzért hajlamosak váltani a dolgozók.

A legmunkásabb és létszámigényesebb boltos szakma az élelmiszerkereskedelem, nem véletlen, hogy ebben a körben találhatók a bérben is piacvezető láncok. Persze az iparcikkes áruházak is folyamatosan keresik az eladókat, de ott kisebb számokat látunk. A legnagyobb áruházláncok százszámra hirdetik álláslehetőségeiket.

A kereskedelemben foglalkoztatottak  száma 13 ezer fővel esett, volt  amikor egy év alatt háromezerrel csökkent a boltok száma is.

Mindeközben átlépte a külföldön dolgozó magyarok száma a 600 ezer főt. Bár az Orbán-kormány hamarosan belép a 10 évébe, de a kivándorlást csak béna kacsaként tudják szemlélni, még egy értelmes programot se tudtak kidolgozni annak megállítására. (hirhugo.com)


 

h i r d e t é s