h i r d e t é s

Óriási vulkánkitörés várható Izlandon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási vulkánkitörés várható Izlandon

2021. március 07. - 07:04

 

Egy hét alatt 18 ezer földrengés történt

A Hekla - Forrás: Arctic Adventures

Bár Izlandon meglehetősen gyakori jelenségnek számítanak a földmozgások, az ország lakosai az elmúlt hetekben nem voltak felkészülve arra, hogy szinte minden órában megremeghet lábuk alatt a talaj.

A geofizikus és vulkanológus professzorok egyöntetű véleménye szerint eddig soha nem tapasztalt aktivitásokat mértek 2019 decembere óta az Atlanti-óceánban elhelyezkedő szigetország még azon térségeiben is, ahol közel 800 éve nyugalom honolt.

The Hill beszámolója alapján a földrengések szeizmikus intenzitásának folyamatos emelkedése arra utalhat, hogy egy nagyobb vulkánkitörés következhet be. Mindezt tudósok a korábbi évszázadok megfigyeléseire alapozták, így könnyen elképzelhető, hogy minden idők egyik legnagyobb erupciója történhet meg Izlandon.

“Két tektonikus lemez egymástól távolodik, a mozgás miatt pedig magma kerül a felszínre” – magyarázta Freysteinn Sigmundsson, az Izlandi Egyetem geofizikusa. A szakember hozzátette, az országban jelenleg 30 aktív tűzhányó található, és pontosan tudják, éppen melyik jelenthet potenciális veszélyeket a lakosságra.

Az izlandiaknak mégsem kell pánikba esniük, a szigetlakókat ugyanis nem fenyegeti komolyabb veszély, és arra sem kell számítaniuk, hogy az Eyjafjallajökull 2010-es kitöréséhez hasonló természeti csapás érheti majd őket.

“Természetesen néhányan aggódnak. Ez egy olyan régió, ahol megszokták már a földrengéseket, viszont azt nem, hogy ennyire erősek és heteken keresztül tartanak” – mondta Þorvaldur Þórðarson, az Izlandi Egyetem vulkanológus professzora.

Szakértők úgy gondolják, legfeljebb az energiaellátásban lehetnek majd fennakadások, és egyes településeken kimaradozhat az áramszolgáltatás, illetve a fővárosban, Reykjavíkban lévő nemzetközi repülőtéren is zavarok jelentkezhetnek. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s