h i r d e t é s

Óriásit kaszáltak Matolcsyék a gyenge forinton

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriásit kaszáltak Matolcsyék a gyenge forinton

2021. április 23. - 17:41

A Magyar Nemzeti Bank tavaly is kiemelkedő, 255,4 milliárd forint nyereséget ért el – közölte a jegybank.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A közleményből nem derült ki, hogy minek köszönhető a jelentős haszon, ám az elmúlt években a jegybank a forint leértékelődés kaszált hatalmasat. Ez feltehetőleg tavaly sem volt másként, hisz a forint az euróval szemben egy év alatt tíz százalékot vesztett az értéből, ami a devizatartalékon keresztül átértékelődési nyereséget jelent a jegybanknak. 

Az MNB igazgatóságnak pénteki döntése szerint a 255,4 milliárd forintból 250 milliárdot a jegybank befizet a költségvetésbe.

A jegybank közleményéből kiderül, hogy az MNB eredménye 2013 óta folyamatosan pozitív és az elmúlt évben a 2019. évi kimagasló szint közelében alakult. Az MNB igazgatósága a nemzetgazdasági érdekeket és a korábbi évek nyereségéből felhalmozott jegybanki tartalék szintjét figyelembe véve arról döntött, hogy a jegybank a 2020. évi nyereségének csaknem teljes egészét – 250 milliárd forintot – osztalékként befizeti a költségvetésbe.

Az MNB az elmúlt években a nyereségét már nem költi el, ám a 2010-es évek közepén több száz milliárd forintnyi nyereségét jegybanki alapítványokba mentett.

2013 óta a jegybank immáron negyedik alkalommal döntött osztalékfizetésről a 2015. évi és 2018. évi eredményéből történő 50-50 milliárd forintos, illetve a 2019. évi eredményből történő 250 milliárd forintos befizetést követően, így az elmúlt években összesen 600 milliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe. (nepszava.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s