h i r d e t é s

Őrizetbe vették a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Őrizetbe vették a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát

2019. július 01. - 06:49

 

Őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civilhajó német kapitányát szombaton az olasz rendőrség miután hajójával kikötött Lampedusában. - írja a propeller.hu.

Forrás: 444.hu

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német jótékonysági szervezet üzemeltet, két hétig volt a tengeren 40 afrikai menekülttel a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik Európai Uniós tagállamtól a kikötésre. Kapitánya, Carola Rackete a héten határozta el, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit azonban az olasz kormány hajói megakadályoztak.

Szombat hajnalban azonban Rackete betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett kikötött.

A kapitány a Corriere della Serának azt nyilatkozta, hogy 

az emberek végtelenül kimerültek és elkeseredettek voltak, többen közülük már önsebzésbe kezdtek, félő volt, hogy előbb-utóbb valaki öngyilkos lesz.

Forrás: englishnewsfront.com

A helyszínen készült videofelvételeken látni lehetett, ahogy Racketét a vámőrség emberei elvezetik.

A RAI állami tévé beszámolója szerint azzal a váddal vették őrizetbe, hogy ellenállt az olasz hadihajók utasításainak, amiért akár tíz évig terjedő börtönre is ítélhetik.

Az emberek a hajón maradtak.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a radikálisan jobboldali Liga vezetője azt mondta, hogy a kapitány csak akkor köthet ki, ha az európai tagállamok befogadják a hajó fedélzetén lévőket. Ebben az esetben is lefoglalják a hajót és bíróság elé állítják kapitányát, akit azzal vádolnak meg, hogy embereket csempészett.

propeller.hu


 

h i r d e t é s