h i r d e t é s

Összecsap Matolcsy György és Varga Mihály?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Összecsap Matolcsy György és Varga Mihály?

2018. július 12. - 15:46

 

Sajtóértesülések szerint a jegybank elnöke leplezetlen ambícióval alakítaná a kormány gazdaságpolitikáját, Varga Mihályt már idegessé tette ezt a helyzet. - írja a napi.hu.

Két hónappal a választások előtt vezető bankároknak, közgazdászoknak már bemutatta Matolcsy György, az MNB elnöke a 180 lépés  magyar gazdaság fenntartható fejlődéséért című intézkedési tervet, amelyet a Magyar Nemzeti Bank kedden a Versenyképességi Tanács ülésére időzítve hozott nyilvánosságra.

Az akkori találkozó egyik résztvevője szerint Matolcsy határozottan úgy mutatta be az azóta felfrissített anyagot nekik, mint azt a gazdasági stratégiát, amelyet a kormány is elfogad a választásokat követően

- írja a Népszava.

Miközben Matolcsy György a gyenge forint kapcsán ragaszkodott ahhoz, hogy csak a törvényben meghatározott hatásköreit gyakorolja, a Versenyképességi Tanácson már nem volt ilyen visszafogott. A nyugdíjrendszertől a versenyképességen át az új technológiákig sok mindenről beszélt, ami nem a jegybank hatáskörébe tartozik.

Feszültség a kormányzó elitben

A napilap forrása szerint

ez Varga Mihály stábját határozottan idegessé tette,

és állítólag a miniszter sem nézi jó szemmel Matolcsy túlterjeszkedő ambícióit. Ez egyébként már nem az első eset lenne, korábban is beszéltek arról a napilap gazdasági minisztériumi forrásai, hogy Varga Mihályt határozottan zavarja, hogy Matolcsy György rendszeresen igyekszik befolyásolni a gazdaságpolitikát.

Az tudható, hogy az unortodox gazgaságpoliitika kitalálója ő volt, amivel nagy hatást gyakorolt Orbán Viktor miniszterelnökre mind nemzetgazdasági miniszterként, mind az MNB elnökeként. Az eddig említett tényezők eredőjeként terjed ismét a hír több forrás szerint, hogy "Matolcsy a kormányba tart", vagyis gazdasági miniszter szeretne lenni.

A napilaphoz eljutott információk szerint ez esetben Bártfai-Mager Andrea lehetne a jegybank új elnöke. Ő jelenleg a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, de 2001-2007 között az MNB igazgatóhelyettese, majd 2011-2016 között a Monetáris Tanács tagja volt.

napi.hu


 

h i r d e t é s