h i r d e t é s

Ősszel átalakulhat az Orbány-kormánya tapolcai bukás miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ősszel átalakulhat az Orbány-kormánya tapolcai bukás miatt

2015. április 16. - 08:56
0 komment

 

A tapolcai időközi választás végleg bebizonyította, hogy nem üzemzavar volt a veszprémi voksolás.

A Fideszben az újabb kudarc után a következtetéseket nem azonnal vonják le, egy irányváltással kombinált kormányátalakítás legkorábban ősszel jöhet - írja a valasz.hu.

A lap több vezető fideszes politikust is megkérdezett a tapolcai választás konzekvenciáinak levonásáról. Egybehangzóan úgy vélekedtek, egy gyors irányváltás politikai szempontból hatástalan lenne. Egyik forrásunk arról beszélt: a költségvetés elfogadásának előrehozása a tavaszi ülésszak végére segíthet abban, hogy a nyári szünet után nyíljon tér és lehetőség egy közvélemény számára is érzékelhető iránymódosításra. Mondjuk egy nagyszabású kormányátalakításra.

Merthogy van ok az irányváltásra: akárcsak a korábbi veszprémi voksoláson, vasárnap megint otthon maradt a korábban Fideszre szavazók jelentős része. Tapolca után jól látható, hogy a Jobbik szélsőjobboldaliságának emlegetése nem elegendő a radikálisok megállítására. A baloldal ugyanezt ismételgette Vona Gáborékról 2006 és 2010 között, s mégis két százalékról 16 százalékra nőtt a párt támogatottsága.

A Fidesz-szavazók elbizonytalanodása mögött az áll, hogy kihívó hiányában nemcsak az erős ellenféllel szemben mindig összezáró kormánypárt konfliktusai kerültek sorozatban napvilágra, de a „hová tartunk?” kérdésre sem született meggyőző válasz. Az utóbbi időben már a Fidesz is érzékelte a kerettörténet hiányát, ám az erre válaszul kitalált „keményen dolgozó emberek” szlogen egyelőre csak halovány másolata mind a Fideszt naggyá tevő „polgári Magyarország” gondolatának, mind a 2010 és 2014 közötti időszak „árvízi hajós” összképének.

 

valasz.hu (Címlap: nol.hu)


 

h i r d e t é s