h i r d e t é s

Öt év és robban a magyar nyugdíjkatasztrófa - Tehetetlenek vagyunk?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Öt év és robban a magyar nyugdíjkatasztrófa - Tehetetlenek vagyunk?

2017. augusztus 10. - 14:40

 

A következő öt évben ötszázezer járulékfizető vonul nyugdíjba Magyarországon, ami jelentős terhet ró az állami nyugdíjrendszerre. - írja a portfolio.hu.

Forrás: vg.hu

A Világgazdaság összeszedett három lehetséges lépést, amivel ha nem is elkerülhető, legalább elhalasztható a nyugdíjrendszer összeomlása. 

Idén 3158 milliárd forintot költ Magyarország nyugdíjkiadásokra - ez a látszólag hatalmas összeg viszont közel sem lesz elég arra, hogy a következő öt évben nyugdíjba vonuló több mint félmillió Ratkó-generációs nyugdíjas ellátását is fedezze.

Három fő módja lehet annak, hogy az állami nyugdíjrendszer összeomlását ha meggátolni nem lehet, legalább el lehet halasztani: 

  1. A korhatár 65 éves korra való emelésével most is rengeteget megspórol az államkassza. Hosszú távon a folyamatos emelés viszont nem jelent megoldást, nemcsak méltányossági kérdések miatt, hanem mert az idősebb korosztályok kevésbé hatékonyan tudják elvégezni a fizikai munkát, mindez pedig a korábbinál jobban ösztönözne a járulékfizetés elkerülésére.
  2. A nyugdíjak csökkentése is egy megoldás, ez alatt arra kell gondolni, hogy a nyugdíjemelés mértéke alacsonyabb lesz az inflációnál - a következő évek várható inflációs nyomásához képest már egy százalékponttal alacsonyabb nyugdíjemelés hosszútávon százmilliókat tesz ki a központi költségvetésnek.
  3. Harmadik megoldás lehet a nyugdíjkalkuláció megváltoztatása. Az első nyugdíj megállapításakor alapszabályként az utolsó 20 évet veszik figyelembe. Ha az első járadék megállapításakor 20 helyett 25-30 vagy akár 40 évet vennének figyelembe, akkor a jelenleg 90%-os helyettesítési arány bizonyára csökkenne, mivel a hosszabb időszakba nagyobb valószínűséggel kerülne jövedelem nélkül töltött időszak. Ha a képletszámításokat nem azonnal, hanem lépcsőzetesen alakítják át, akkor a leendő nyugdíjasoknak lesz idejük felkészülni az új rendszerre.

portfolio.hu


 

h i r d e t é s