fbpx Óvatosan készítsen tökös vagy cukkinis ételeket | CIVILHETES

h i r d e t é s

Óvatosan készítsen tökös vagy cukkinis ételeket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Óvatosan készítsen tökös vagy cukkinis ételeket

2015. október 20. - 15:32
0 komment

 

Rendes körülmények között a tökfélék, a cukkini rendkívül egészséges zöldségféle, amiből gond nélkül annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. Idén azonban akár az egészségünket is veszélyeztethetik a nyári aszályos idő és a kánikula miatt.

Eredetileg minden tökféle és rokonai, mint például a cukkini vagy az uborka kesernyés ízű - Fotó: Northfoto

Ezért óvakodjunk a keserű ízű töktől és cukkinitől, írja a diepresse.com nyomán a Blikk.

Eredetileg minden tökféle és rokonai, mint például a cukkini vagy az uborka kesernyés ízű. Az idők során azonban kitermesztettek olyan fajtákat, amik már nem tartalmaznak keserűanyagot, úgynevezett cucurbitacint. Ez a keserűanyag az emberi szervezetbe jutva gyomorrontást, hányingert, hasmenést és hányást okoz. Nagy koncentráció esetén a cucurbitacin, amely főzés és sütés során sem semmisíthető meg, akár halált is okozhat. Ezért a cucurbitacin gént keresztezéssel kiiktatták, így a tökfélék már nem kesernyés ízűek, és alkalmasak az emberi fogyasztásra.

Extrém körülmények azonban, mint az idei nyarat is jellemző hosszan tartó hőség és aszály, újra aktiválhatják a növény örökítőanyagában ezt a gént. „A szélsőséges időjárási viszonyok stresszt váltanak ki a növényeknél, amelyek erre megnövekedett cucurbitacin termeléssel reagálnak, magyarázza Marlies Gruber táplálkozáskutató a Forum Ernährung (Táplálkozási Fórum) tudományos vezetője.

Másrészt úgy kerülhet újra több keserűanyag a tökfélékbe, ha a házi kertekben a főzőtököt vagy a cukkinit a dísztök mellett termesztik. Ez utóbbi ugyanis még manapság is tartalmaz mérgező cucurbitacint. „A pollenek átkerülhetnek a fogyasztásra szánt tökfélékre, így kereszteződhetnek a fajták. Ha ebből aztán magot szednek, a következő évben termesztett növények már sokkal több keserűanyagot fognak tartalmazni, magyarázza Gruber. Idén nyáron Baden-Württemberg tartományban egy 79 éves férfi meg is halt cucurbitacin-mérgezés miatt, a saját kertjében termesztett cukkini fogyasztása következtében. Ezért érdemes jövőre inkább kereskedelmi forgalomban vásárolt vetőmagot használni.

Így kerülhetjük el a mérgezést!

Fogyasztás előtt – még mielőtt fűszereznénk, mert az erős fűszerek elnyomhatják a kesernyés ízt - kóstoljuk meg a tökből vagy cukkiniből készített ételt. Ha keserűnek érezzük, azonnal köpjük ki a szánkból, és dobjuk ki az ételt. Ha semleges ízű, akkor azonban nyugodtan fogyaszthatjuk. Ha étteremben érezzük keserűnek az ételt, küldjük vissza. A gyerekek és az idősebbek különösen veszélyeztetettek, mert ők kevésbé érzékelik a kesernyés ízt, de például nátha is csökkentheti az ízérzékelést.

Pozitív hatása is lehet!

Egyébként a cucurbitacin nemcsak mérgező lehet: laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy pozitívan hat gyulladásokra, vérerek mészlerakódására, cukorbetegségre, sőt a rákra is, igaz, csak toxikus dózisban adagolva. Ezért a tudósok most megpróbálják úgy átalakítani a keserűanyag szerkezetét, hogy felhasználható legyen gyógyítási célokra.

 

Blikk-összeállítás


 

h i r d e t é s