h i r d e t é s

Palkovics minisztériuma levélben válaszolt a színművészetiseknek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Palkovics minisztériuma levélben válaszolt a színművészetiseknek

2020. szeptember 14. - 08:31

 

Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval- írta a Palkovics László vezette ITM a tiltakozó színművészetiseknek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter - Forrás: MTI/Varga György

"Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval" – áll a Magyar Nemzethez eljutott válaszlevélben, amelyet Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) küldött a színművészeti egyetem HÖK-elnökének, Csernai Mihálynak. 

A lap birtokába került üzenet azért született, mert az egyetem Vas utcai épületét blokád alá vonó hallgatók a múlt héten Palkovics László innovációs miniszterhez fordultak, azt kérve: vonja vissza Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának megbízását.

"2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor" - áll a minisztérium válaszában. Hozzáteszik: a fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény - a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított - önállóságát. 

A tárca szerint a fentiekből egyértelműen következik: a tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetőinek a fenntartó alapítvánnyal kell egyeztetnie.

"A hallgatók és a fenntartó közötti párbeszéd rendkívül fontos eleme a helyzet rendezésének. Ezért is volt sajnálatos, hogy 2020. augusztus 27-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megrendezett fórumon nem jelentek meg, és ezzel szakmai párbeszédben sem kívántak részt venni" - fogalmazta meg levelében a minisztérium.

Palkovics László pénteken az atv.hu érdeklődésére azt nyilatkozta: nem látja indokát, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását. Nem neki kell velük tárgyalni, semmi újat nem tudna mondani. Szakmai vitákat kell lefolytatniuk, de "nem velem, egy mérnökemberrel, egy minisztérium élén" - fogalmazott a pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője. (atv.hu)


 

h i r d e t é s