h i r d e t é s

Pancsolt kerozintól robbantak le a román vadászgépek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Pancsolt kerozintól robbantak le a román vadászgépek

2022. október 09. - 15:32

Nemzetbiztonsági kockázatot és 2,7 milliárd forintnak megfelelő kárt okozott az ügyészség szerint a légierő és egy magáncég szerződése.

MiG 21-LanceR - A kép illusztráció! - Forrás: AeroTime Hub

Vaskos botrány rázta meg a román hadsereget, miután a nyomozó hatóság állítása szerint nemzetbiztonsági kockázatot hordozott magában az az ügylet, amelynek keretében egy kereskedelmi társaság által szállított rossz minőségű kerozin több vadászgép meghibásodását okozta. 

A napokban nyilvánosságra került ügyet a dél-romániai Ploiesti városának szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészsége tárta fel, bűnvádi eljárást indítva két tehetős üzletember ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, csalás, okirat-hamisítás és ugyanezen cselekmények elkövetésére való felbujtás gyanúja miatt.

A vádhatóság szerint Cristian Berendel és Dan Florin Berendel cége, a Jetfly Hub 2018 februárjában kötött négy évre szóló szerződést a bukaresti védelmi minisztériummal kétféle kerozin – Jet Al és Jet Al Premium – szállítására a légierő számára. A keretmegállapodásban rögzített minőségi kritériumok szerint az üzemanyag nem lehetett hat hónapnál régebbi, és kötelezően tartalmaznia kellett antioxidánst, valamint antisztatikus adalékanyagot. A nyomozati anyag szerint a cég az első adagot – ügyfele bizalmának elnyerése érdekében – vállalásainak megfelelően szállította le, 2017 októberében azonban a konstancai kikötőben lehorgonyzott tankhajóból kezdte el fuvarozni az üzemanyagot, ám erről már nem értesítette a szaktárcát.

Tanúvallomások szerint 2018-ban kezdődtek a román légierő MiG típusú katonai repülőgépeinél a sorozatos meghibásodások, amelyek 2019 után szűntek meg, amikor leállították az importált kerozin szállítását és romániai beszállítótól származó üzemanyaggal helyettesítették. 

Az ügyészek szerint a csalás miatt 32,5 millió lejes (2,7 milliárd forint) kár érte a román államot, de ezen túlmenően veszélybe került a NATO-tagállam Románia nemzetbiztonsága is azáltal, hogy a rossz minőségű üzemanyag miatt megrongálódott és javításra szorult számos védelmi és stratégiai szerepet ellátó vadászgép.

A nyomozó hatóság azt állítja, hogy a cég könnyedén becsaphatta ügyfelét, mert a védelmi minisztérium kötelékében senki nem ellenőrizte az üzemanyag megfelelő minőségéhez elengedhetetlen adalékanyagok meglétét a kerozinban.

A kormány és az illetékes intézmények egyelőre cáfolnak a nagy port kavart ügyben. A 2015 és 2019 között vezérkari főnökként tevékenykedő, majd 2019 novembere és 2021 novembere között védelmi miniszteri tisztséget betöltő Nicolae Ciuca román miniszterelnök úgy nyilatkozott, nincs tudomása a rossz minőségű kerozinnal tankolt MIG-ek ügyéről, de úgy véli, senki nem engedné meg magának, hogy ilyen témával „játszadozzon”. 

Nem hiszem, hogy rossz minőségű üzemanyagról lenne szó, mert akkor nem tudtak volna repülni. Nem hiszem, hogy bárki megengedné magának, hogy egy ilyen témával játsszon

– fogalmazott a kormányfő.

Közleményben reagált a vádakra a bukaresti védelmi tárca, amely szerint a MiG 21-LanceR repülőgépek 2018 és 2021 között nem az üzemanyag okozta károsodások miatt vesztegeltek a földön. A minisztérium szerint a Jet Fly Hub céggel nyílt közbeszerzési eljárás révén, a vonatkozó törvények betartásával kötöttek szerződést, a jelzett időszakban pedig a MiG-flotta képes volt küldetéseinek teljes körű ellátására, beleértve a légi járőrszolgálatokat is. 

Közölték, a MiG 21-LanceR gépeken az üzemanyag-ellátó berendezések szennyeződésektől történő megtisztítása, illetve rutinszerű javítási munkák céljából végeztek beavatkozásokat.

Jelenleg egyik esetben sem jelenthető ki, hogy ok-okozati összefüggés áll fenn a cég által szállított üzemanyag minősége és a bejelentett hibák előfordulása között

– állítja a román védelmi minisztérium. Elismerik ugyanakkor, hogy 2018 decemberében minőségi kivetnivalókat találtak a leszállított üzemanyagban, emiatt az árut nem vették át, és a szállítás újrabeindult, amikor a cég a szerződés műszaki előírásainak megfelelő üzemanyagot biztosított. Ráadásul a keretmegállapodást a minisztérium tavaly júliusban, hónapokkal az eredeti határidő lejárta előtt egyoldalúan felmondta, mivel a cég többször késett az áru leszállításával.

Romániában rengeteg probléma felmerült az elmúlt évtizedekben a légierő kommunizmusból örökölt MiG-flottájával, az utóbbi 25 évben több mint húsz 21-LanceR típusú gépmadár hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt.

Legutóbb idén márciusban történt tragédia, amikor egy vadászgép lezuhant a fekete-tengeri Konstanca megyében, a baleset során a pilóta életét vesztette. Sőt földbe csapódott a keresésére indult IAR-330 Puma helikopter is, a szerencsétlenség során a legénység hét tagja szörnyethalt. Jelenleg folyamatban van a román légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt amerikai F16-os vadászgépekkel hajt végre, ugyanakkor a nagyszabású haderőfejlesztés keretében utolsó generációs F-35-ös harci gépek beszerzését is tervezik. (vg.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky