h i r d e t é s

Panelbontás: a németek egészen másképp csinálták

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Panelbontás: a németek egészen másképp csinálták

2017. június 09. - 12:03

 

Ott nem a lakókkal teli házakat, hanem az újraegyesítés után üresen álló épületeket bontották vissza. - írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu

Nagy vihart kavart a kormány terve a panelházak visszabontásáról, a program viszont egyelőre még a helyzetelemzésnél, a célok és alapelvek megfogalmazásánál, illetve a nemzetközi példák összegyűjtésénél tart

– derül ki abból a nyolcvanoldalas dokumentumból, amit a Miniszterelnökség küldött az Indexnek.

A munkaanyagot a Miniszterelnökség építésügyi helyettes államtitkársága dolgozta ki, de nincs benne konkrétum arról, hogy mikorra valósulna meg a panelrehabilitáció, csak azt említik, milyen lépései lennének a megvalósításnak.

Részletesen elemzik a német tapasztalatokat – ebből az derül ki, hogy az általános energetikai felújítás, a zöld tető, a környezetjavítás és hasonló lépések mellett valójában ritkán bontottak vissza panelépületeket.

Ahol ezt megtették, az azért történt, mert az újraegyesítés után a keletnémet városokból sokan költöztek el, így számos lakás, vagy akár épület is üresen állt.

Az is fontos különbség, hogy Németországban nem adták el a lakásokat, azok önkormányzati lakástársaságok tulajdonában maradtak.

Egyebek mellett amszterdami példa is szerepel a dokumentumban, ott a Bijlmermeer lakótelepen részben egy 1992-es repülőgép-katasztrófa miatt bontották vissza az épületeket.

A külföldi példákkal szemben tehát fontos különbség, hogy a magyar kormány lakókkal teli házak visszabontásán gondolkodik, mivel üres lakások jellemzően nem a panelépületekben vannak.

24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s