h i r d e t é s

Panellakása van? Akkor ennek nagyon fog örülni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Panellakása van? Akkor ennek nagyon fog örülni

2016. május 25. - 08:51
0 komment

 

A panelpiac továbbra is rendkívül népszerű: a kereslet 32 százalékkal nőtt az idei év első harmadában a múlt év azonos időszakához képest - írja a Napi.hu.

Lakótelep - Forrás: wikipedia

Árak 30 százalék feletti szinten nőttek - hívja fel a figyelmet az Ingatlan.com elemzése.

Budapesten áprilisban a panellakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 304 ezer forint volt, ami 31 százalékos drágulást jelent éves szinten, decemberhez képest pedig 7 százalékos áremelkedést jelent. Vidéken, a megyei jogú városokban a panellakások átlagos négyzetméterára tavaly április óta 33 százalékkal 272 ezer forintra nőtt, ez pedig decemberi árszintet 15 százalékkal haladja meg.

Országszerte több mint 50 százalékkal több panellakás keresett vevőt idén áprilisban, mint egy évvel ezelőtt. A panelek népszerűségét jelzi, hogy az értékesítési idő kevesebb mint két hónap, átlagosan 50-60 nap, a téglalakások eladásához jellemzően több idő kell - jegyzik meg a felmérésben, amely több mint 2 ezer - magánszemélyek által meghirdetett és értékesített - panellakás adatain alapul.

Nem mindegy, hogy felújított-e, vagy sem

Az ingatlan.com adatai szerint a panelprogramban részt vett, azaz a felújított panellakásokat drágábban kínálják a piacon, mint amelyeknél még nem történt meg a korszerűsítés. Budapesten átlagosan 4-6 százalékkal drágábbak ezek a lakások, ami egy átlagos 50-70 négyzetméteres panellakás esetében több százezer forintos különbséget jelent. A panelek népszerűségében szerepe van annak, hogy a nagyobb városokban sok embernek már megfizethetetlen magasságokba emelkedtek az ingatlanárak.

A panellakások hátrányaiért sok vevőt kárpótolnak a lakótelepek közelében található busz- és villamosmegállók, gyógyszertárak és bevásárlási lehetőségek vagy egyéb szolgáltatások. Ráadásul az elmúlt években a panellakások fenntartási költségei is mérséklődtek, amit egyedi fogyasztásmérőkkel még jobban ki lehet használni.

A korszerűsített panellakások lakáshitel-igénylésénél kedvezőbb elbírálás alá eshetnek, a magasabb érték, illetve az alacsonyabb fenntartási költségek miatt.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s