h i r d e t é s

Pánikban van a kormány?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pánikban van a kormány?

2019. szeptember 13. - 13:25

 

Rendkívül feszült tárgyalásokat folytathat Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországra látogató finn kollégájával, Antti Rinnével a jogállamiság korlátozása miatt a kormányát ért bírálatokról. - írja a napi.hu.

Antti Rinne finn miniszterelnök, a finn szociáldemokraták elnöke Fotó: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva/AFP Forrás: 444.hu

A magyar kormány arra számít, hogy a Magyarországra látogató a finn kormányfő Antti Rinne keményen beleáll majd a magyar kormányt érintő jogállami kritikákba. Budapesten is hangoztatni fogja, hogy az új hétéves európai uniós pénzügyi ciklusban a regionális fejlesztési támogatásokat jogállami kritériumok teljesítéséhez is hozzá kellene kötni

- írja a Népszava külügyminisztériumi információkra hivatkozva.

Ebben a fél évben Finnország látja el az EU soros elnöki tisztségét, és egyik legfontosabb célja a jog uralmának megerősítése az Európai Unióban. Bár Rinne látogatása rövid lesz - csak egy délutánt tölt Budapesten a finn miniszterelnök -, a napilap értesülései szerint elképzelhető, hogy ellenzéki politikusokkal is találkozik majd.

A finn közmédiában nemrég úgy fogalmaztak, hogy a két kormány között kialakult "dráma következő fordulója" jöhet budapesti a látogatással. A finn köztévé, az Yle Miklóssy Ferenc tiszteletbeli magyar konzult is megszólaltatta, aki úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány "pánikban van, mert tudja, hogy a finn kezdeményezést más uniós tagállamok is támogatják". Szerinte a kormány igyekszik párhuzamos valóságot létrehozni, azaz elhitetni az európai közvéleménnyel, hogy az országban minden rendben van, de tudják, hogy ez egyelőre nem működik jól.

napi.hu


 

h i r d e t é s