h i r d e t é s

Pár nap és elindul az azonnali átutalások tesztje

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pár nap és elindul az azonnali átutalások tesztje

2018. december 26. - 10:55

 

Az elmúlt évek legjelentősebb változása jön a mindennapi bankolásban 2019-ben. 

Forrás: Thinkstock

Jövőre fejeződhet be a magyar bankrendszer egyik legnagyobb folyamatban lévő fejlesztése, amelynek eredményeként a lakossági átutalások azonnal célba érnek, éjjel-nappal, a hétvégén is 24 órán keresztül. - írja a Napi.hu

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza decemberben úgy értesült, hogy a bankok már januárban megkezdik a felkészülést, azaz elindul a tesztüzem. Ezt kérdésünkre pár nappal ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megerősítette:

"2019 januárjában megindulnak az országos rendszertagi tesztek annak érdekében, hogy július 1-jére valamennyi szereplő készen álljon az éles indulásra. Emellett az MNB az országos projekt keretében folyamatosan monitorozza a piaci szereplők felkészültségét, ami a legutóbbi felmérés szerint időarányosan megfelelő, az alapszolgáltatások létrehozása minden érintett intézménynél folyamatban van, nem veszélyezteti semmilyen körülmény a bevezetés tervezett dátumát" - közölte a jegybank.

Úgy tudjuk, hogy már január 2-án kedden megkezdődik a tesztelés, azaz elkezdik a próbautalásokat a bankok. Az azonnali átutalási háttérrendszernek már neve is van: GIROInstatnak hívják. Ez utal arra, hogy a komplett rendszert az MNB tulajdonában lévő, a pénzforgalmi szolgáltatásokat a bankok között menedzselő GIRO Zrt. hozta létre.

Maximum 10 millió, de azonnal

Tehát a tervek szerint július 1-jétől minden 10 millió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalás azonnal - 5 másodpercen belül - megérkezik a címzetthez. Az átutalásoknál júliustól ez az alapforgatókönyv, tehát nem választható opció, hanem kötelező lesz az azonnali utalás.

Az azonnali átutalások díjára a jegybank nem vezet be hatósági tarifákat, a bankok döntik el, mennyit kérnek érte. Ugyanakkor az MNB határozott elvárása, hogy olyan díjakat rendeljenek az azonnali átutaláshoz a bankok, amellyel széles körben és gyorsan elterjedhet ez a lehetőség. (A jegybank azt szeretné, ha bankok eltörölnék az átutalásokra felszámolt tranzakciós díjakat.)

Az azonnali átutalási rendszer a gyorsaság mellett az azonosítás terén is szintet lép. A tervek szerint a számlaszámot sem feltétlenül kell tudni egy-egy tranzakcióhoz: elég lesz ehhez például mobiltelefonszám vagy e-mail cím is. Az MNB arra számít, hogy az azonnali átutalási rendszer élesben történő elindulása után visszaszorulhat a készpénzhasználat, többek között a sárga csekkek népszerűsége is mérséklődhet.


 

h i r d e t é s