h i r d e t é s

Patthelyzet a bértárgyalásokon, sztrájk fenyeget a BKV-nál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Patthelyzet a bértárgyalásokon, sztrájk fenyeget a BKV-nál

2020. február 12. - 11:37

A szakszervezetek beadták a kollektív munkaügyi vitáról (kmv) szóló kezdeményezésüket, ezzel egy lépés választja el őket a sztrájktól. - írja az inforadio.hu.

Illusztráciió: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Miután a főváros kitart a 6+2 százalékos béremelési javaslatánál, a szakszervezetek ma kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a BKV vezetésénél, de a reggel 9 órakor tartott egyeztetés se vezetett eredményre a menedzsmentje és az érdekképviseletek között, utóbbiak ezután léptek

- tudta meg a Világgazdaság.

A lap szerint a vonatkozó jogszabályok értelmében a dolgozók legkorábban hét nap múlva már beszüntethetik a munkát, sőt, az egy hetes időszak alatt egy egyszeri, kétórás figyelmeztető sztrájkra is lehetőségük van az érdekképviseleteknek.

Legutóbb 2010-ben volt sztrájk a sikertelen bértárgyalások után a BKV-nál. Akkor azonban csak részleges munkabeszüntetés volt a vállalatnál, a buszos és a troli üzemág egy része nem vette fel a munkát.

Most teljes leállás jöhet, miután a három nagy szakszervezet (a BKSZSZ, a VTDSZSZ és az EKSZ) mellett szinte az összes kisebb tömörülés aláírta a kollektív munkaügyi vita megkezdésére irányuló javaslatot.

A Világgazdaság információi szerint a főváros nem enged nagyobb mozgásteret a BKV menedzsmentjének az idei bérfejlesztésre, a szakszervezetek azonban egységesen 15 százalékos emelést követelnek januárig visszamenőleg.

inforadio.hu