h i r d e t é s

PC vagy laptop – melyik az ideális választás?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

PC vagy laptop – melyik az ideális választás?

2022. március 28. - 08:12

Mióta a laptopok is betörtek a számítógépek kínálatának világába, gyakran szembesülnek egyesek azzal a dilemmával, hogy mire is érdemes voksolniuk. A PC-k és laptopok egyaránt bírnak olyan előnyökkel, amikre szükségünk lehet az adott felhasználási szokásaink mellett. Érdemes tehát számba vennünk, mire és hogyan szeretnénk használni az adott gépet, mielőtt erről a kérdésről valóban dönthetnénk.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/ Temple Cerulean

Asztali számítógépek

A PC-k, bár sokak szerint manapság már elavultnak számítanak, ugyanolyan népszerűségnek örvendenek napjainkban is, mint a számítástechnika hajnalán. Előnyeik közé tartozik, hogy egyszerűen javíthatóak és jól bővíthetőek – tehát könnyebben találunk hozzájuk alkatrészt is, ha valami meghibásodik. Továbbá a megfelelő perifériák csatolásával nagyobb kijelző és klaviatúra áll rendelkezésünkre. Ez nem csak a játékok esetén, de a mindennapos munkavégzés során is rendkívül kényelmes lehet. Ha pedig már a játékoknál tartunk, a profi gamerek nem véletlenül használnak asztali gépeket. Ezekbe ugyanis jóval nagyobb teljesítményt nyújtó grafikus kártyákat szerezhetünk. Bármikor lecserélhetjük elavult videokártyánk, ahogyan az alaplapi hibák sem jelentik konstrukciónk végét. Ellenben a laptopok esetében egy alaplap „elhalálozása” a gép végét jelentheti. Itt már lehet, hogy csupán valamely távoli országból tudunk majd megfelelő alaplapot rendelni – mindezt olyan áron, mintha új gépet vennénk.

Laptopok

Azonban a laptopok sem véletlen örvendenek akkora népszerűségnek. Ennek a konstrukciónak ugyanis a fő tervezési elve a mobilitás köré épül. Egy laptopot bárhová magunkkal vihetünk, ami kifejezetten praktikussá teszi, ha utaznunk kell. Sok ember számára elengedhetetlen számítógépe a munkához vagy tanuláshoz, köztük pedig olyanok is akadnak, akiknek gyakran utazniuk kell. Egy további előnye ezeknek, hogy akkumulátorról üzemelnek, tehát akkor sem fog megállni a munka, ha épp egy félnapos áramszünet közepén találjuk magunkat. A teljesítmény tekintetében pedig szintén nem lehet okunk panaszra. A különféle laptopok között bivalyerős gépeket is fellelhetünk. Egyedül a bővíthetőség és a szervizelés kapcsán maradnak el a PC-ktől. Ha tehát utazás során sem engedhetjük meg, hogy számítógép nélkül maradjunk, akkor számunkra a laptop lesz a nyerő.