h i r d e t é s

PDSZ: a kormány megsértette a sztrájktörvényt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

PDSZ: a kormány megsértette a sztrájktörvényt

2019. január 29. - 16:46

A mai napig nem adott választ a Miniszterelnökség a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 16-i levelére, amelyben sztrájkbizottság megalakulásáról tájékoztatta a szakszervezet a kormányt.

Forrás: Mérce.hu

A levél mellé 12 pontos sztrájkköveteléseiket is csatolták. A sztrájktörvény szerint a kormánynak öt nap állt rendelkezésére, hogy kijelölje a tárgyalódelegációt, ám ezt nem tette meg.

- A kormány ezzel megsértette a sztrájktörvényt. Mivel az egyeztető eljárás nem a munkavállalónak fel nem róható okból nem jött létre, már lehet sztrájkot kezdeményezni

– jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Szűcs Tamás PDSZ-elnök. A sztrájk lebonyolításának körülményeiről a kormány helyett a munkáltatókkal (tankerületekkel, szakképzési centrumokkal) kezdenek tárgyalásokat. Ezzel együtt elindítottak egy kérdőívet, amelyben országosan mérik fel a pedagógusok sztrájkhajlandóságát.

Szűcs Tamás figyelmeztetett: a sztrájkra nem a következő napokban kell számítani. A PDSZ jogértelmezése szerint az oktatási ágazatban ugyan nincs törvényi kötelezettség sztrájk idején elégséges szolgáltatások biztosítására, ám a munkáltatók valószínűleg másképpen vélekednek majd, így a bíróságra hárul majd a feladat, hogy döntsön erről a kérdésről.

A PDSZ 12 pontjából öt konkrét ágazati követelés (pl. a pedagógusbérek számítási alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen, csökkenjen a diákok, tanárok óraterhelése), a maradék hét pont pedig olyan általános követeléseket tartalmaz, amelyek több más ágazatot is érintenek (pl. a rabszolgatörvény visszavonása, a közalkalmazotti illetménytábla rendezése). Szűcs Tamás hangsúlyozta: a sztrájkbizottságuk nyitott, ahhoz bármelyik szakszervezet csatlakozhat.

Arra a kérdésünkre, a másik nagy tanári érdekvédelmi szervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) kezdeményeztek-e együttműködést, Komjáthy Anna, a PDSZ budapesti ügyvivője úgy válaszolt: korábban több alkalommal is egyeztettek a PSZ-szel az együttműködés lehetőségéről, ám a legutóbbi találkozó óta nem kaptak visszajelzést.

Szabó Zsuzsa PSZ-elnök lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott: valóban tárgyaltak arról, hogy a két szakszervezet alkosson akcióegységet, ám  

a PSZ Kongresszusa úgy döntött, amíg van esély arra, hogy tárgyalóasztal mellett szerezzenek érvényt követeléseiknek, addig tárgyalni fognak.

A következő egeztetésre január végén-február elején kerülhet sor a PSZ és a kormány között. Ha követeléseikre (amelyek hasonlóak a PDSZ pontjaihoz) nem kapnak érdemi válaszokat, megfontolják más eszközök bevetését is. 

 

Szerző: Juhász Dániel / nepszava.hu