fbpx Pénteken havazás jöhet | CIVILHETES

h i r d e t é s

Pénteken havazás jöhet

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Pénteken havazás jöhet

2021. november 25. - 16:01

 

Csapadékos időjárásra kell készülni a következő napokban, és egyre inkább úgy tűnik, hogy péntek napközben nyugaton havazásba válthat az eső. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Komka Péter

Elsősorban vizes, tapadó hó hullhat, jelentősebb hótakaró a magasabban fekvő tájakon, így az Alpokalján és a Bakonyban alakulhat ki.

Mediterrán ciklonok hoznak a hét második felétől változékony, csapadékos időjárást - írja az Időkép. A mediterrán ciklonok útvonalának előrejelzése szeszélyes viselkedésükből fakadóan nem túl könnyű feladat, középpontjuk elhelyezkedése a várható csapadék halmazállapotának kulcsa.

A legfrissebb modellfutások alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy péntek napközben a nyugati, északnyugati országrész már rögtön az elsőként átvonuló mediterrán ciklon hátoldali áramlási rendszerébe kerül. Ez annyit jelent, hogy ezekre a tájakra észak felől hideg, fagyos légtömeg érkezik, mely a csapadékkal átfedésbe kerülve halmazállapotváltást eredményezhet, így pénteken nyugaton, északnyugaton jó eséllyel havazás váltja az esőt. Elsősorban vizes, tapadó hó hullhat, jelentősebb hótakaró nagyobb eséllyel a magasabban fekvő tájakon, így az Alpokalján és a Bakonyban alakulhat ki. (Agrárszektor)


 

Kommentek

h i r d e t é s