h i r d e t é s

Pénteken még kimondottan meleg nap elé nézünk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pénteken még kimondottan meleg nap elé nézünk

2022. július 29. - 04:44

Pénteken ismét tetőzik a meleg, délkeleten 36, 37 fokig is melegedhet a levegő. Szombaton aztán megérkezik a hidegfront, ami csapadékot és lehűlést is tartogat!

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható.
Délutánig legfeljebb elvétve alakulhat ki egy-egy futó zápor, majd délutántól helyenként lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani, nagyobb eséllyel a délkeleti és az északi megyékben. Az ország nagy részén a keleti, északnyugaton a déli szél élénkül meg napközben, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 32 és 36 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombatra egy hidegfront hoz sokfelé záporokat, zivatarokat, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet, valamint viharos széllökések. Feltámad az északnyugatira forduló szél, élénk, helyenként erős lehet, zivatarok környezetében viharos. Többfelé mérséklődik a hőség, a csúcsértékek 23 és 36 fok között alakulhatnak, keleten tart még ki a hőség.

Vasárnap többórás napsütésre mindenhol számíthatunk, ugyanakkor még főként a keleti, északkeleti tájakon elszórtan kialakulnak záporok, néhol zivatar. Az északnyugati szél sokfelé erős, néhol viharos lehet. A hőség országszerte megszűnik, 22-29 fok között alakulnak a maximumok.

Orvosmeteorológia

Pénteken sem érkezik front, a fokozódó kánikula viszont továbbra is okozhat alvászavart, keringési panaszokat, vérnyomás-ingadozást, fáradékonyságot, dekoncentráltságot, tompaságot, fejfájást, migrént egyaránt.
Többfelé nagy lesz a napi hőingás, így megterhelő nap vár az idősekre és a szívbetegekre, ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.
A napos időben a napszúrás, hőguta elkerülése érdekében ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon! Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s