h i r d e t é s

Pintér nem válaszolt, hogy Orbán Viktor zsarolható-e

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pintér nem válaszolt, hogy Orbán Viktor zsarolható-e

2017. május 05. - 17:23

 

Semmilyen megnyugtató választ nem adott Pintér Sándor belügyminiszter arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök esetében mi a garanciája annak, hogy nem zsarolható. - írja az mno.hu.

Forrás: mno.hu

A kormányfő egyébként nemzetbiztonsági átvilágításon – nagy eséllyel – még egyszer sem esett át.

Hiába szeretett volna az MSZP-ből kiváló, független Demeter Márta megerősítést kapni arra, hogy a magyar miniszterelnök nincs zsarolható helyzetben, a belügyminiszter igencsak kitérő választ adott. Az Index most írt az egy héttel ezelőtti parlamenti levélváltásról.

Demeter Márta arra kérdezett rá, hogy a rendszerváltás óta pontosan hányszor esett át Orbán Viktor nemzetbiztonsági átvilágításon, és megállapítottak-e bármilyen biztonsági kockázatot.

Az ellenzéki képviselő kíváncsi volt arra is, hogy ha az előző huszonhét évben nem történt meg a miniszterelnök nemzetbiztonsági ellenőrzése,

mi a garancia arra, hogy nem zsarolható.

Pintér Sándor válasza ugyanakkor megnyugtatónak nem nevezhető.

A belügyminiszter ugyanis rövid levelében csak arra a törvényre hivatkozott, amely szerint a miniszterelnöknek – mint több más vezető tisztség betöltőjének – nem kell átesnie ilyen vizsgálaton.

Ettől függetlenül természetesen a feladat- és hatáskörükbe tartozó minősített adatokat megismerhetik.

Arról viszont már egy szót sem ejtett, hogy Orbán Viktort ellenőrizték-e valaha.

Az mindenesetre biztos, hogy a miniszterelnök soha nem volt olyan parlamenti bizottságnak a tagja, amely ezt előírta volna, így jó esély van rá, hogy nemzetbiztonsági vizsgálaton sem esett át.

Ám nemcsak ezt az egy kérdést hagyta figyelmen kívül Pintér Sándor. Annak kapcsán sem igyekezett csillapítani Demeter Márta aggodalmát, hogy a kormányfő vajon zsarolható-e. Márpedig az utóbbi időben nem először merül fel ez a kérdés.

Gyurcsány Ferenc éppen végighaknizza a sajtót azzal, hogy látott bizonyos dokumentumokat, amelyek alapján Orbán Viktort Oroszországból zsarolhatják.

Habár erre semmi bizonyítékot nem mutatott fel, a téma az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának napirendjén is szerepelni fog.

De Vona Gábor, a Jobbik elnöke is érdekes kérdést szegezett néhány hete a kormányfőnek a parlamentben:

esetleges külföldi eltitkolt vagyona felől érdeklődött, belpolitikai tragédiának nevezve, ha a kormányfőt a pénzügyei miatt zsarolni lehetne.

mno.hu

 


 

h i r d e t é s