h i r d e t é s

Politikusaink és vagyoni helyzetük

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Politikusaink és vagyoni helyzetük

2015. február 07. - 16:12
0 komment

 

Legutóbb Juhász Péter, az Együtt társelnöke került kereszttűzbe vagyonnyilatkozatának kapcsán.

Vagyonosodási eljárást indítványoztak ellene, mondván, hogy nem derül ki nyilvánvalóan a politikus hivatalos bevallásából, hogy hová lesz az a pénz, amit már 2013 júliusa óta rendszeresen felvesz társelnökként az Együtt kasszájából. A 306 ezer Ft-os fizetéssel kapcsolatban a hivatalos források szerint Juhész mindez idáig hallgatott, s csak a körültekintő vizsgálat hatására közölte eme összeg felvételének tényét a felelős szervekkel.

Az eset nem egyedülálló és közel sem mondható, hogy az utolsók közé tartozna. A magyar politikai életben sajnos úgy fest, nem baj, ha valaki nem tud minden bevételével elszámolni, hiszen vagy megteszi azt majd utólag, vagy úgysem derül ki a szabálytalanság. Nem állítjuk, hogy Juhász törvényt szegett volna. Csak szeretnénk felhívni a figyelmet annak tényére, hogy a jelenség sajnos több mint ismeretes a hazai közéletben.
Ráadásul a be nem vallott bevételekkel kapcsolatos rémhírterjesztés legalább annyira negatív, s szakadékképző elemként megnyilvánuló jelenség, akár a folyamatos tagadása minden felmerülő eshetőségnek.

Sajnos a hazai politikai élet ma egyet jelent a lejárató kampányok szerencsésebb időkben csupán filmekből ismert világával, ahol az nyer, aki bevállalós, míg ellenfeléről a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt képes azt állítani, hogy az valójában csaló. Már Arisztotelész is jól ismerte a retorika ezen válfaját, ám ő óva intette mindettől az esetleges érintetteket a fair play nevében.

Nem is fontos, hogy valójában mi a helyzet Juhásszal, hiszen a kérdés az, hogy miképpen fordulhat elő, hogy egy-egy politikai párt tagjai képesek irányítani szinte mindent, ami a pénzügyek tökéletesen szubjektív elosztásával áll kapcsolatban. Juhász talán nem hibás. Nem kizárható egészen, hogy rosszkor volt rossz helyen. Persze felmerül a kérdés, hogy mikor tartózkodott ott, ahol nem kellene? A bennfentes információk áralmásának idején, vagy épp egy roppantul nehezen megmagyarázható, kompromittáló szituációban?


 

Kommentek

h i r d e t é s