h i r d e t é s

Polt Péter fogalmai a korrupcióról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Polt Péter fogalmai a korrupcióról

2019. április 18. - 10:23

 

Aki a hajnali órákban ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy felröhögjön, azoknak megnyugtatásul elmondjuk, hogy mi is majdnem megszakadtunk a nevetéstől, amikor a legfőbb ügyész legutóbbi agymenését olvastuk. Amikor Magyarországon szóba kerül a korrupció Polt Péter neve szinte kötelező jelleggel felmerül.

Polt Péter - Fotó: MTI - Kovács Attila

Már csak azért is, mert nélküle marha nagy, de legalábbis nagyobb macera lenne eltussolni a Fideszt érintő törvénytelen üzleteket.

Amikor pedig az Európai Bizottság jelentése kerül szóba, nyilvánvalóan izzad emberünk tenyere. Amit ügyetlenül próbál értetlenséggel palástolni.

A legfőbb ügyész ezt az MSZP-s Gurmai Zita írásbeli kérdésére adott válaszában jelezte.

Az MSZP képviselője azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, mit tesz annak érdekében, hogy az EB következő országjelentésében ne magas szintű korrupciós kockázatokra hívja fel a figyelmet. Polt Péter válasza szerint a „magas szintű korrupció” fogalma definiálatlan, ilyen egzakt büntetőjogi kategória nem létezik. A fogalmat ráadásul az EB sem határozta meg, és statisztika során sem gyűjt ilyen adatokat.

Ezért félrevezető rendszerszintű intézkedést elvárni

olyan körben, amelynek határait maga a bizottság sem képes objektív adatok alapján megvonni – mutatott rá a legfőbb ügyész.

Megjegyezte, mindez nem jelenti azt, hogy az ügyészség ne folytatna olyan büntetőeljárásokat, amelyek

esetleg a közvélemény felfogásában „magas szintű” korrupciós ügynek minősülnek.

Példaként egyebek mellett a volt fideszes országgyűlési képviselő, Mengyi Roland elleni vádemelést említette. /168 óra/

Hogy az ügyészség milyen büntetőeljárásokat folytat, nem teljesen tiszta, mert eddig nagyon komoly eredményt nem sikerült felmutatniuk a rendszerszintű korrupcióval szemben folytatott harcban.

A magas szintű korrupción nem sok minden van, amit tisztázni kéne. Persze Polt hülye is lenne elismerni, hogy a legsúlyosabb törvénytelenségek kormányzati szinten történnek. Elvégre kenyéradói és kényelmes luxusa azon múlik, mennyire fedezi a Fideszt.


 

h i r d e t é s