h i r d e t é s

Polt Péter védelmébe venné Handó Tündét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Polt Péter védelmébe venné Handó Tündét

2019. július 20. - 08:06

 

Az lenne csak igazán meglepő, ha a Fidesz legfőbb ügyésze – illik rá e jelző – nem akarná kimosni minden szarból a párthű katonákat.

Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke - Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

És afelől ugye nem lehet senkinek kétsége, hogy Handó Tünde olyan mélyen benne van Orbán zsebében, hogy azt egy luxusprosti is megirigyelhetné. Mindenesetre nem kell aggódnia az Európai Unió Bíróságánál esetlegesen tett kínos látogatás miatt Handónak. Polt nem hagyhatja, hogy a Bírói Hivatal elnökét, amely oly nagyszerűen segédkezik a legsúlyosabb jogállam ellen elkövetett bűncselekmények eltussolásában, mint ő maga.

Márpedig éppen ilyen ügyben indított meglepő módon munkaügyi pert egy hoppon maradt bíró.

A Kúriához fordult a legfőbb ügyész azért, hogy nyilvánítsa törvénysértőnek a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) végzését, amely előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió Bíróságánál egy büntetőügyben – jelentette – be az ügyészség.

Az ügy előzménye, hogy Vasvári Csaba bíró egy büntetőeljárás kapcsán próbálja kideríteni, hogy összhangban áll-e az uniós joggal Handó Tündének, az Országos Bíró Hivatal elnökéneka hatalma. Vasvári Csaba az a bíró, aki korábban kétszer is sikeresen pályázott a fővárosi ítélőtáblai bírói posztra, de a pályázatokat mégis lényegében indoklás nélkül eredménytelennek nyilvánították. A bíró munkaügyi pert indított, amelyet elsőfokon megnyert, másodfokon elveszített.

Az Azonnali számolt be arról, hogy Vasvári Csaba egy török származású svéd állampolgár kapcsán – aki ellen lőszerrel való visszaélés miatt indult büntetőeljárás – előzetes döntéshozatali indítványt kíván az Európai Bíróság elé terjeszteni, az eljárás a magyar bírói függetlenség kérdését is érinti.

A svéd férfi védőjének indítványa alapján az előzetes döntéshozatali indítványban három ponton kérik a helyzet tisztázását. Elsősorban arra hivatkozva, hogy a gyanúsított anyanyelvhasználati joga a magyarországi eljárásban feltehetően nem volt biztosítva megfelelően. A férfi tartózkodási helye egyébként jelenleg ismeretlen.

A másik két panasz viszont már Handó Tündére vonatkozik. Egyrészt azt kérdezik az Európai Unió Bíróságtól, megfelel-e a jogállamiság és a bírói függetlenség elvéek, hogy az OBH-elnök a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes megbízással. Vagyis biztosított-e az uniós jogban is garantált tisztességes eljárás követelménye. /168 óra/

Ezt nyilván nem hagyhatja Polt, mert amennyiben Handó az Európai Unió Bírósága elé kerül, könnyen kiderülhetnek kényelmetlen titkok és csak a kisebbik gond lesz az, hogy saját magát kompromittálja vallomásával. Mert olyan opció nincs, hogy ezt bárki kimagyarázza.


 

h i r d e t é s