h i r d e t é s

Radikális egészségügyi javaslat szivárgott ki

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Radikális egészségügyi javaslat szivárgott ki

2018. október 30. - 09:23

A Népszavához eljutott legújabb salátatörvény-tervezet szerint, ha az állami kórház, szakrendelő az ellátás minimális feltételeit nem tudja biztosítani, akkor az adott feladat átadható magánszolgáltatónak is. - írja a portfolio.hu.

Forrás: MTI Fotó: Illyés Tibor

A hétvégén kiszivárgott hírek szerint nagyon úgy néz ki, hogy a szektorsemleges finanszírozásra készül az egészségügyi vezetés: 

  • Szélesre tárja a tőkebefektetők hozzáférési lehetőségét a közpénzekhez.
  • Az állami kórházak helyett magánszolgáltatókkal szerződhet az egészségpénztár, ha például nincs elegendő orvos az állami intézményben. Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy bizonyos vidéki kórházakban szüneteltek ellátások. Ebben az esetben már a magánrendelőbe is mehetnek a betegek.
  • Kérdés, hogy emiatt tovább csökkenhet-e az állami ellátás színvonala. De közben a betegek színvonalas körülmények között gyógyulhatnak.
  • Felmerül továbbá a kérdés, hogy a magánszolgáltató milyen extraszolgáltatásokat fog kínálni plusz díjért.
  • A közfinanszírozási bevétel nyilván alacsonyabb a piaci árnál, azonban biztos havi bevételnek tekinthető.
  • Nem mellékes szempont, hogy a magánszolgáltató azt is megteheti, hogy csak akkor jelentkezik egy-egy ellátásra, ha az neki megéri.
  • Két évvel ezelőtt az ÁNTSZ kimutatta: Magyarországon nincs olyan kórház, amely megfelelne a gyógyítás minden szakmai feltételének.

Főleg az érsebészeti, sebészeti, ortopédiai, endokrinológiai, fül-orr-gégészeti, bőrgyógyászati, csecsemő és gyeremekellátó szolgáltatást kínáló magánrendelések juthatnak első körben állami feladathoz.

A most kiszivárgott javaslat még érdekesebb a kormány másik törekvésének fényében, miszerint teljesen szétválasztanák az állami- és a magánegészségügyi rendszert. A hírek szerint a kötcsei pikniken maga Orbán Viktor jelezte ezt a szándékát. Ennek értelmében az állami intézmények nem nyújthatnának magánszolgáltatásokat, melynek következtében az állami intézmények pótlólagos bevételtől esnek el.

portfolio.hu