h i r d e t é s

Ráígértek a gödi akkugyárra a lengyeleknél

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Ráígértek a gödi akkugyárra a lengyeleknél

2021. február 23. - 11:44

A legnagyobb európai akkumulátorgyárat alakítja ki a svéd Northvolt Gdanskban. Az évi 5 gigawattórás energiatárolási termelői volument 2022-re érnék el.

Forrás: Northvolt / Facebook

A legnagyobb európai akkumulátorgyárat alakítja ki a svéd Northvolt - Gdanskban. Az évi 5 gigawattórás (GWh) energiatárolási termelői volument 2022-re elérnék, és bár ez még korántsem a végső határ, ezzel már rátaposnak majd a Tesla lábára is.

A lítium-ion akkumulátorgyártásra specializálódott svéd Northvolt bejelentése szerint 200 millió dolláros beruházást indítanak el Lengyelországban annak érdekében, hogy megépítsék Európa legnagyobb energiatároló egységeket építő gyárát. A helyszín adott: a vállalat Gdanskban 2018 ősze óta épít hálózatok számára használható energiatárolási (ESS) megoldásokat. A 2016-ban alapított cég, mley a szén-dioxid-mentes jövőt biztosító európai energiaátmenet egyik üdvöskéjének számít nem csak Svédországban, de Németországban is, a napokban azt közölte, hogy a létesítmény elsősorban "élvonalbeli, fenntartható energiatároló rendszerek összeszerelésére szolgáló" ötödik egység lesz a cégben.

Az akkumulátorokra és az energiatárolási modulok különböző igények szerinti összeszerelésére profilozott Northvolt Battery Systems Jeden 2018 ősze óta működik. Ez a nagyrészt automatizált létesítmény hivatott a stockholmi központ szerint egyre inkább kielégíteni az európai piacon folyamatosan erősödő akkumulátor-megoldások iránti igényt - a most bejelentett fejlesztéssel kiegészülve. A beruházás két lépésben, összesen 50 ezer négyzetméter alapterületű új gyár megépítését jelenti. Az első szakaszt - melynek végére a gyár évi 5 GWh energiatároló rendszer megépítését és összeszerelését célozza meg - idén ősszel kezdenék el, de 2022-ben már be is üzemelnék.

 második szakaszra egyelőre nincs kezdési vagy indulási céldátum, azokról az első lépcsőfok sikerességét látva döntenek majd. Ezzel kapcsolatban egyelőre azt közölte a Northvolt, hogy a termelési potenciált a második fázisban már évi 12 GWh-ban határozzák meg. (A Samsung gödi akkugyára egyelőre inkább a lokális politikai csatározásoktól hangos, de maga az üzem a jelzett méret töredékére lehet ma képes. Igaz, a három lépcsős fejlesztési terv - ahogyan azt a G7.hu nemrégiben megírta : a hivatalosan hozzáférhető dokumentumok szerint 7,5 - 15 és 40 GWh körüli kapacitásplafonokról szól, arról azonban nem, hogy az itt gyártott akkumulátorokat az autóipar mellett hálózati megoldásként is profiloznák.)

A Northvolt új beruházása azonban más megközelítésben is fontos a lengyel energiaipar számára: a svéd beruházó 500 új munkahelyet teremt azzal, hogy az építkezés részeként Gdanskban mérnöki kutató és fejlesztői központot is létesítenek. Az itt megépített energiatároló rendszerektől azt várják, hogy azok gyakorlatilag a hálózati ingadozások és a megújuló energiatermelés által keltett időszakos energiaturbulenciák kisimítására és a rendszer optimalizálására szolgáljanak.

Az első gyár építésének videója is meggyőző...

ahogyan a cég imázs-videója is...

... de a Northvolt egyelőre inkább a biztató ígéret mindarra, amit felvállal.

Az Inside EVS tudósítása a bejelentés kapcsán azonban kitért arra, hogy a létesülő kapacitásokkal - vagyis az akkumulátor modulokat és energiatárolási megoldásokat gyártó üzemmel - a Northvolt nem csak a megújuló energia felhasználásának további térnyeréséhez mutatja az utat, de valós, létező technikai-technológiai megoldásokat is kínál a fosszilis tüzelőanyagoktól - Lengyelországban elsősorban a széntől - való energiatermelői függőség megszüntetéséhez is. A lengyel energetikai szerkezetváltáshoz így, Gdansk-ból felkínált "kredit" nyilvánvalóan fontos tétellé lehet, de a Northvolt elősősorban azt várja a projekttől, hogy általa egy csapásra a szektor európai vezetőjévé váljon.

Riválissá válhat a Northvolt és a Tesla

A termelés optimalizálása a tervek szerint úgy zajlik majd, hogy az új lengyelországi gyárban a Northvolt a svédországi üzemében (Nothvolt Ett) készülő akkumulátorcellákra támaszkodik. A Skelleftea-i gyár - ahol zömében ma az elektromos hajtásláncra átálló autóipari megrendelők (VW, BMW stb.) számára gyártanak akkumulátorokat - termelésének felpörgetésével a svéd energiacellák negyedét 2022-től már a gdanski összeszerelő szalagokon építik majd be - olyan modulokba, melyeket aztán az áramhálózatok stabilizálásában használnak. Azt, hogy ez már mennyire nem csupán fikció, érzékelteti, hogy a Northvolt jelenlegi fontos partnerei közt már megtalálható az ABB, a Siemens, a Vattenfall és a Vestas is - mind-mind a zöldenergia piac nagy halai.

Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója a lengyel projekt bejelentése kapcsán azt mondta a Reutersnek , hogy az európai ipar számára kulcsfontosságú az akkumulátorcella gyártás biztosítása, de nem különben az is, hogy e termelő kapacitásokat a hálózati rendszerekbe is itt építsék be. Az új gdanski gyár e kritériumoknak megfelelően épül, "mivel kifinomult, fenntartható energiatároló rendszereket fog szállítani annak érdekében, hogy az európai villamosenergia-hálózatot támogassa" - tette hozzá Peter Carlsson.

A hírre a Bloomberg is regált, a gazdasági portál megjegyezte, hogy a svéd akkumulátorgyártó jelenlegi portfóliójában legfeljebb 25 százalékot tesz ki az áramhálózatokba felhasználható (ESS) volumen, de a Northvolt a bővüléssel szeretné megszerezni az európai ESS-projektek negyedét; 2025-re pedig a harmadát. A lengyel projekt bejelentése azt is mutatja, hogy a Northvolt a svédországi és németországi, egy-egy nagyméretű akkumulátorgyártási kapacitásról szóló tervei mellett még egy régióban terjeszkedni fog. A gdanski bővítéssel egy lépésben elérendő 5 GWh mérettel a vállalat már versenybe száll majd a Teslával is. Az amerikaiak 2020-ban több mint 3 GWh energiatároló terméket telepítettek, de jellemző az ágazati kapacitásbővülésre - egyszersmind: jelzés a nyíló piacban rejlő lehetőségekre is -, hogy a Tesla Megapackja az előző évi eredményt 83 százalékkal tudta felülírni. A Northvolt és a Tesla közelgő riválissá válása azért lesz külön is érdekes, mert Carlsson korábban, a Northvolt megalapítása előtt a Tesla ellátási lánc menedzsmentjének vezetőjeként vált az iparágban ismertté. (napi.hu)