h i r d e t é s

Rákapcsol a meleg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rákapcsol a meleg

2018. augusztus 09. - 06:13

 

Csütörtökön tetőzik a hőség!Többfelé mérhetünk majd 35,36 fokot, de úgy tűnik, a hétvégén már felfrissülehtünk. - írja az Időjárás.hu

Augusztus 10-e éjfélig az ország egész területére vonatkozó másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága. (MTI)

Délelőtt a közepesen felhős égbolt mellett északkeleten néhol alakulhat ki zápor, zivatar. 

Délután változóan gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nem kell számítani.

A délkeleti szél élénk lesz, délután 31, 37 fok körül alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön fronthatás nem érvényesül, a forróság sokunk szervezetét megterheli. - írja a meteoklinika.hu

A krónikus betegek és az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve a rekkenő hőségben. A szív-, és érrendszeri betegséggel küzdők állapota romolhat, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Amennyiben keringési rendszer megbetegedéseivel küzd, napközben maradjon hűvös helyen és kerülje a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket. Szíve védelme érdekében fogyasszon el napi 2-3 csésze galagonya teát vagy más galagonyakészítményt.

A forróságban gyakran érezhetjük rosszul magunkat, általános lehet a migrén és a különböző ízületi bántalmak is kiújulhatnak. Fejfájásának megelőzése és enyhítése érdekében már a reggeli óráktól figyeljen a fokozott folyadékbevitelre és délelőtt fogyasszon el egy csésze zöldteát, amely a fejfájás mérséklése mellett segít leküzdeni a meleg hatására fellépő fáradékonyságot. Az asztmások és légzőszervi problémákkal küzdők közepesen nehéz napra számíthatnak, az időnként fülledt időben légszomj jelentkezhet.

A trópusi éjszakák nem könnyítik meg az elalvását. A nagyvárosokban az éjszaka leghűvösebb időszakában sem várható jelentős felfrissülés, a hőmérséklet ekkor is 20 fok felett marad. A nyugodt pihenést elősegítheti, ha lefekvés előtt kiszellőztet és a levendula természetes illóolajának párologtatása is a pihentetőbb, nyugodtabb alvást segítheti elő.

A napos idő a szabadtéri programoknak kedvez, azonban a forróság és a tűző nap káros hatása következtében ajánlott hűvös vagy légkondicionált helységben tölteni a délutánt. A napon tartózkodás idején viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruházatot, széles peremű szalmakalapot és ne feledkezzen meg bőrének védelméről sem. Fontos a fokozott folyadékbevitel és az egészséges táplálkozás. Kerülje a puffasztó és nehéz ételeket, amelyek ebben a megterhelő időszakban gyakran okozhatnak rosszullétet.

A pollenhelyzet romlik, nő a pollenterhelés. A parlagfű virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Az allergiások körében orrfolyás, szemviszketés, tüsszögés jelentkezhet és a panaszok egyre inkább erősödhetnek. Az allergiás tünetekkel küzdők kerüljék az erdős, pusztás területeket és mossanak sűrűbben kezet és hajat.

A közlekedés során a hőség és a tűző nap jelentheti a fő veszélyt. Vezetés közben mindig viseljen napszemüveget, mert az erős napsugárzás könnyen elvakíthatja. Útja során figyeljen a folyamatos folyadék utánpótlásra, időnként tartson ivószünetet. Az utakon ingerült sofőrökkel találkozhat, a balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s