h i r d e t é s

Ránk rúgja az ajtót az ősz, ma bárhol elázhatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ránk rúgja az ajtót az ősz, ma bárhol elázhatunk

2019. szeptember 17. - 06:14

 

Erős hidegfront érkezik, amely jelentős változásokat okoz időjárásunkban. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Tamás

A front mögött sarkvidéki levegő áramlik fölénk, szerdától hajnalonként talaj menti fagyokra is fel kell készülni!

Kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős idő várható, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet. A felhős tájakon esőre, záporesőre számíthatunk, de néhol egy-egy zivatar is előfordulhat.  Délután többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként pár órára előbújhat a nap. Elszórt jelleggel alakulhat ki eső, záporeső, néhol zivatar. Az északnyugati, nyugati szél megerősödik, a délutáni csúcsértékek 19, 26 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden erős hidegfront érkezik. A front hatására fokozódnak a görcsös panaszok és megnő az infarktus kialakulásának kockázata. - írja a meteoklinika.hu.

Kedden észak felől markáns hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét. A front a nyári időnek véget vet és az első éjszakai fagyok is megérkezhetnek. A hidegfrontra és a lehűlésre érzékenyek körében görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, emellett kiugró vérnyomás értékekre és keringési panaszokra is készülni kell. Az idősek és a krónikus betegek fokozott veszélyben vannak, a légkörben bekövetkező markáns változások fokozzák a szívproblémákat, ilyenkor az infarktus kialakulásának kockázata ugrásszerűen megnő. A kissé változékony időben múló rosszullétek is felléphetnek, a tünetek mérséklése érdekében ajánlott többet pihenni és lehetőség szerint kerülni a fizikai terhelést.

A sarkvidéki légtömegeket szállító északi, északnyugati szél megerősödik, ennek hatására kínzó, szűnni nem akaró fejfájás léphet fel a szélre érzékenyek körében. A fejfájás következtében csökken a munkateljesítmény, figyelmetlenebb és tompább lehet a megszokottnál. A panaszait mérsékelheti a folyamatos folyadék-utánpótlással, a magas koffeintartalmú és alkoholos italokat kerülje el, essen a választása egy csésze citrommal ízesített forró teára, ezzel testét is átmelegítheti.

A következő napokon hideg, néhol fagyos éjszakákra készüljön. 

A hűvös, helyenként csapadékos idő nem kedvez a szabadtéri programoknak. Az alacsony hő-és komfortérzeten az erős szél tovább ront, nagy megfázásveszéllyel célszerű számolni.  A hűvös őszi időszakban legyengül az immunrendszer, ilyenkor kiemelten fontos a rendszeres vitaminpótlás. Szervezetének megerősítése céljából naponta több alkalommal fogyasszon el valamilyen friss gyümölcsöt vagy zöldséget és gyermekének is adjon ezekből a finomságokból.

Az erős szél kitisztítja a levegőt, a pollenszint a következő napokon várhatóan csökken, és ezzel az allergiások tünetei is jelentősen mérséklődhetnek.

A közlekedés során az erős szél és a csapadék okozza a fő veszélyt. Az erős szél hatására csökken a gépjármű menetstabilitása, a nedves utakon megnő a féktáv. A közlekedést emellett tompa reflexek és figyelmetlen sofőrök nehezítik, vezessen fokozott figyelemmel és legyen nagyon körültekintő.

Vezető tünet a mai napon: szívpanaszok, görcsös panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

h i r d e t é s