fbpx Régóta várt randi jöhet létre a héten Észak-Koreában | CIVILHETES

h i r d e t é s

Régóta várt randi jöhet létre a héten Észak-Koreában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Régóta várt randi jöhet létre a héten Észak-Koreában

2015. november 16. - 09:57
0 komment

 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a héten ellátogat az észak-koreai fővárosba, Phenjanba – jelentette hétfőn a dél-koreai Yonhap hírügynökség, egy ENSZ-forrásra hivatkozva. A látogatás ritkaságszámba menő diplomáciai nyitást jelenthet az elszigetelt kelet-ázsiai diktatúra részéről.

Forrás: infoalbania.al

A dél-koreai származású Ban Ki Mun idén már előkészített egyszer egy észak-koreai látogatást, Phenjan azonban az utolsó pillanatban, minden magyarázat nélkül visszavonta az utazáshoz adott jóváhagyását - írja a HVG.

"Lehetetlen, hogy az ENSZ főtitkára ne találkozzon Észak-Korea vezetőjével az országban teendő látogatása során" – fogalmazott a Yonhap forrása, hozzátéve, hogy az utazás valószínűleg nagy lehetőséget kínál majd a megosztott Koreai-félszigettel kapcsolatos kérdések megoldására.

A Ban Ki Mun phenjani látogatásáról szóló Yonhap-hírt a szöuli külügyminisztérium nem tudta azonnal megerősíteni, a dél-koreai hírügynökség pedig további részleteket nem közölt. Nem fűzött kommentárt a jelentéshez az ENSZ szóvivői irodája sem.

A világtól elzárkózó Észak-Koreát, hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok is súlyos szankciókkal sújtja a rakéta- és atomfegyver-kísérletei miatt.

A világszervezet közgyűlése emellett tavaly decemberben arra szólította fel a Biztonsági Tanácsot, hogy mérlegelje Észak-Koreának a Nemzetközi Büntetőbíróság előtti felelősségre vonását, miután egy ENSZ-vizsgálat feltárta a phenjani rezsim jogsértéseit.

Két, hivatalban lévő ENSZ-főtitkár fordult meg korábban Észak-Koreában: Kurt Waldheim 1979-ben és 81-ben, Butrosz-Butrosz Gáli pedig 1993-ban. Ban Ki Mun 2004-től 2006-ig dél-koreai külügyminiszter volt, egy olyan időszakban, amikor intenzív hatoldalú tárgyalások zajlottak az északi nukleáris program leállítása érdekében: 2005-ben a tárgyalások megállapodáshoz vezettek, a tárgyalási folyamat azonban utána megszakadt.

 

hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s