h i r d e t é s

Rekordéve volt a magyarországi Mercedesnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rekordéve volt a magyarországi Mercedesnek

2016. május 24. - 13:10
0 komment

A Mercedes-Benz magyar üzemében még soha sem készült annyi új autó, mint 2015-ben. Pénzügyi szempontból is sikeres évet zárt a kecskeméti gyár.

A Mercedes-Benz kecskeméti üzemében még soha sem készült annyi új autó, mint 2015-ben - mondta Christian Wolf, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke a mai sajtótájékoztatón. Az elmúlt évben húsz százalékkal több, 180 ezer Mercedes készült Kecskeméten. A gyártás 2012-es indulása óta pedig 2016 februárjáig félmillió autó készült az üzemben. Kecskeméten három, a B-osztály és két CLA modell készül, és az utódmodellek gyártásának biztosítása érdekében a Mercedes-Benz 2018-ig több mint 580 millió eurót fordít technológia fejlesztésre, valamint a termeléskapacitás bővítésére. Csupán a karosszériaüzem fejlesztésére 250 millió eurót fordít a vállalat - mondta Christian Wolf. A tervezett kapacitásnövekedés mértékét, illetve az esetleges létszámnövekedéssel kapcsolatos kérdésünkre még nem kívánt nyilatkozni Wolf, de annyit elárult, hogy várhatóan szükségük lesz új munkatársakra. Jelenleg több mint négyezer főt foglalkoztat a cég. A társaság a 2008-as megépítése óta egymilliárd eurót fektetett be, ami éve szinten 130 millió eurót jelent - mondta Ekkehard Philipp, a pénzügyekért felelős pénzügyi igazgató.

Pénzügyi szempontból is sikeres évet zárt a kecskeméti gyár, amelynek nettó árbevétele 3,4 milliárd euró volt, ami 0,6 milliárd eurós növekedést jelent az előző évi 2,8 milliárd euróhoz képest. Ezzel a Mercedes továbbra is a magyarországi TOP vállaltok között van - mondta Ekkehard Philipp. A társaság idén kismértékű bevételnövekedést vár. Idén a gyár termelése "ki van terhelve", vagyis nem lesz visszaesés - emelte ki az ügyvetés elnöke.

 A társaság a tavalyi üzleti évet több mint 65 millió eurós nyereséggel zárta, ami  a gyár fejélesztésére forgatja vissza, például a 2018-2019-től a kompakt autó új sorozatának gyártásának előkészítésére költik. A cég az elmúlt évben 23 millió euró adót, illetve társadalombiztosítási járulékot fizetett a központi, illetve az önkormányzat költségvetésébe. A kecskeméti önkormányzatnak fizetett adó 10 százalékkal nőtt 2015-ben az egy évvel korábbi évhez képest - tette hozzá Ekkehard Philipp. Az igazgató azt is kiemelte, hogy a cég - a gyártáshoz kapcsolódó - megrendeléseinek 25 százaléka magyarországi cégekhez "folyik be", ez tavaly 0,8 milliárd euró volt. A nem gyártásra szolgáló anyagok és szolgáltatások esetében ez az arány 2015-ben 70 százalékot is meghaladta.
 
A Daimler tavaly világszinten több mint kétmillió személyautót értékesített, ami több mint 16 százalékos növekedés az előző évhez képest - mondta Wolf. A magyarországi értékesítés is kedvezően alakult, a Mercedes-Benz Hunária Kft. tavalyi bevétele meghaladta a 61 milliárd forintot, valamint összességében 26 százalékos darabszám-növekedést ért el a cég 2015-ben. Az elmúlt évben 1764 Mercedest helyeztek forgalomba Magyarországon. Leginkább a kompakt autók iránt mutatkozott kereslet: mintegy 400 B-osztály, és 350 CLA coupe, és CLA Shooting kelt el - mondta Jörg Schmidt, A Mercedes-Benz Hungária ügyvezető igazgatója. A személyautó értékesítés szempontjából tavaly öt rekord éve volt a Mercedes-Benz Hungáriának, idén az első négy hónapból pedig már három.

VG.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s