h i r d e t é s

Rendkívül feszül az államkassza, nincs mindenre pénz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rendkívül feszül az államkassza, nincs mindenre pénz

2022. május 24. - 09:58

Leálltak az állástalanoknak hirdetett tanfolyamok több munkaügyi központban is - számol be a Népszava, amely megkereste az ügyben az illetékes minisztériumot is.

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt (j) megérkezik meghallgatására az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésére az Országházban 2022. május 19-én. Mellette Szűcs Lajos, a bizottság alelnöke, a Fidesz parlamenti képviselője. - Forrás: MTI/Kovács Tamás

lap több megye munkaügyi hivatalát is megkereste, és a tapasztalataikból kiderült: nincsenek már ilyen képzések. Emlékeztetnek: korábban EU-s támogatással indultak vállalkozóvá válást segítő pályázatok meg OKJ-s képzések egyes megyékben, amelyek segítségével a munkanélkülivé vált emberek újra visszakerülhettek a munka világába, idén azonban a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint nem lesznek ilyen programok. 

Egy HR-es szakértő pedig arról beszélt a lapnak: ha a munkaügyi központok nem indítanak az álláskeresést megkönnyítő képzéseket – amelyben már több éve rutint szereztek, felépítve egy teljes oktatási struktúrát – akkor légüres térbe kerülnek azok, akik gyorsan szerettek volna továbblépni és elhelyezkedni egy másik szakmában.

A Miniszterelnökséget is megkereste a lap, ahonnan azonban nem adtak választ arra, hogy miért nem lesznek a jövőben ilyen képzések. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy a választ a költségvetés állapotában kell keresni.

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy a költségvetési hiány jelentős elszállásban van idén és az új kormánynak a büdzsé rendbe rakása lehet az első nagyobb feladata. Könnyen lehet, hogy addig is, hogy a büdzsé ne feszüljön tovább, az előfinanszírozott uniós pályázatokra adott pénzek kifizetését lelassította a kormány.

Nem kapcsolódó hír, de a forrásokszűkére utalhat az is, hogy magyar hokiszövetség nem kapja meg az állami garanciát 2023-as jégkorong világbajnokág megrendezésére, amire Szlovéniával együtt pályázott. A magyar-szlovén közös pályázat a 2023-as A-csoportos világbajnokság megrendezésére nem kapja meg a szükséges állami garanciát, így – amennyiben a nemzetközi szövetség (IIHF) ragaszkodik ehhez a feltételhez – a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) kénytelen elállni a kandidálástól - írta a 24.hu a szövetség tájékoztatása alapján. A magyar és a szlovén szövetség május 8-án, a ljubljanai divízió I/A vb utolsó napján jelentette be, hogy közösen pályázik a 2023-as eseményre. A budapesti MVM Dome és a ljubljanai Stozice Aréna lett volna a két helyszín, a két csarnok összesen 28 ezer férőhellyel rendelkezik. A jövő évi tornának Szentpétervár adott volna otthont, de az ukrajnai háború miatt az IIHF elvette a rendezés jogát Oroszországtól. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s