fbpx Rendőrségi ügy lehet Orbán bizalmasának szakdolgozata | CIVILHETES

h i r d e t é s

Rendőrségi ügy lehet Orbán bizalmasának szakdolgozata

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rendőrségi ügy lehet Orbán bizalmasának szakdolgozata

2016. január 14. - 10:30
2 komment

 

A lap próbált utánajárni, milyen végzettsége van Farkas Flóriánnak.

Fotó: brilltv.com

A miniszterelnöki biztosnak a parlamenti adatok szerint van  diplomája, ugyanakkor sokak szerint végzettség nélkül ívelt magasra karrierje - írja a 24.hu

A Magyar Nemzet visszaidézi, hogy 2012-ben hiába követelte kéttucatnyi roma fiatal és politikus, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) akkori vezetője mutassa be érettségijét, egyetemi diplomamunkáját, indexkönyvét. A parlament honlapja szerint Farkas Flórián az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán politológia szakon szerzett diplomát 2005-ben.

Életrajzi adatai alapján 2001 és 2005 között járt az egyetemre, ahol olyan lehengerlően teljesíthetett, hogy rövid ideig óraadó tanár is volt.

A Magyar Nemzet megkereste az intézményt, amelynek adatbázisa szerint van ugyan szakdolgozat, csak azt éppen 2003-ban adta le Farkas Flórián. A dolgozat témája: Az országgyűlési képviselők mentelmi joga.

A diplomamunka dátuma alapján a lap két problémát lát a szakdolgozat körül. Az egyik, hogy azt Farkas Flórián két évvel végzése előtt leadta, vagyis tanulmányai derekán már el is készült diplomamunkájával.

A másik nyugtalanító körülmény, hogy több – Farkassal egy időben – politológiára járt egykori hallgató és oktató lapunknak arról számolt be, nem emlékszik, hogy valaha is látta volna a roma politikust az előadásokon.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy szakdolgozatot egy Farkas Flórián nevű hallgató az ELTE Társadalomtudományi Karán, politikaelmélet szakon is leadott. Ennek címe Az uniós csatlakozás hatásai a magyarországi cigányság életkörülményeire volt.

Ez esetben sem a kar, sem a szak nem egyezett meg azokkal az adatokkal, amiket korábban a politikus közölt, viszont a végzés ideje igen: ezt a diplomamunkát 2005-ben adták le.

A Magyar Nemzet szerint ez azért is furcsa, mert a Magyar Hírlap (még nem a Széles-féle) éppen 2003 nyarán készített összeállítást arról, hogy az akkor még 386 fős parlamentben 24 képviselőnek nem volt felsőfokú végzettsége, ötnek pedig még érettségije sem. A lap utóbbi politikusok között említette Farkas Flóriánt, akinek életrajzából hiányzott a tanulmányokra vonatkozó rész, de a lapnak többen  állították, nincs érettségije. (A képviselők végzettségének kérdése akkor Teleki Lászlóval kapcsolatban merült fel. Az államtitkár ugyan maga hívta fel a figyelmet arra, hogy felsőfokú végzettsége csak főiskolán szervezett romológiai tanfolyam volt, mégis számos bírálatot kapott.) Farkas Flóriánt az üggyel kapcsolatban akkor nem tudta elérni a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet pedig 13 évvel a cikk után érdekesnek tartja, hogy abban a politikai hangulatban Farkas Flórián nem büszkélkedett el azzal, hogy a hivatalos adatok szerint már vagy leadta a szakdolgozatát az ELTE-n, vagy aktív hallgatója volt az egyetemnek.

A Magyar Nemzet Farkas Flórián érettségije után is kutatni kezdett. Érdemben nem jutott semmire, egymásnak ellentmondó információkat kapott arról, hogy a képviselő a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskolában, vagy a Budakalász Gimnáziumban szerzett-e érettségit. Az ügy még szövevényesebbé vált, miután az LMP-hez köthető szimpatizánsoknak az ELTE jogi karának könyvtárában már azt mondták, hogy a szakdolgozat (Az országgyűlési képviselők mentelmi jogáról szóló) már nincs meg. A Magyar Nemzet kereste Farkas Flóriánt, de ezúttal sem érte el.

Néhány órával a cikk megjelenése után Tényi István bejelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon „ismeretlen elkövető ellen” lopás gyanújával. Mivel a cikk szerint „az ELTE jogi karán leadott szakdolgozat eltűnt” a Fidesz feljelentőembere az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását kérte.

 

24.hu


 

2 komment


h i r d e t é s