h i r d e t é s

Rengeteg számlát zároltak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rengeteg számlát zároltak

2015. február 02. - 11:11
0 komment

 

Aki nem azonostotta magát, zárolták számláját.

Csaknem 422 ezer ember, a nyilatkozattételre kötelezett pénztártagok nagyjából húsz százaléka nem azonosította magát a kiszabott határidőig az önkéntes nyugdíj-, egészség-, illetve önsegélyező pénztáránál, így a pénzmosás megakadályozását célzó törvény értelmében számlájukat zárolták - írta a Magyar Nemzet.

A zárolás a gyakorlatban annyit jelent, hogy ameddig személyes irataival nem jelentkezik az ügyfél a pénztáránál, addig nem indíthat utalást számlájáról, az ott összegyűlt összeg azonban megmarad, s akár kamatozik is. Ha valaki elmulasztotta a január elsejei azonosítást, nem kell kétségbe esnie, mert a határidő nem jogvesztő, később bármikor megteheti azt.

A Magyar Nemzet az írta: a jegybank harmadik negyedéves adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai voltak a "leglustábbak", 338 ezren felejtettek el megjelenni pénztáruknál. Részükről még érthető is a késlekedés, hiszen olyan a szabályozás, hogy sokan észre sem veszik a zárolást. Talán a napi használat miatt vannak sokkal kevesebben a feledékeny egészségpénztártagok: szeptember végéig a teljes taglétszámnak alig 8,2 százaléka, 84 ezer tag nem azonosította magát. A legkevesebb feledékeny pénztártag az önsegélyező pénztáraknál van, mindössze 139-en nem keresték fel a pénztárukat. Igaz, arányaiban ez az összes tagnak több mint a tizenhárom százaléka.

Azt, hogy az év utolsó negyedében pontosan hányan fáradtak be pénztárukhoz, s azonosították magukat, egyelőre nem tudni, mert az azonosítás adatai csak később jutnak el a jegybankba - mondta a lapnak Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője. Az év utolsó negyedében intenzíven folyt az átvilágítás, így lehetséges, hogy ma már nagyságrenddel kevesebb számlát nem tudnak használni tulajdonosai.

 

napi.hu

{flike}


 

h i r d e t é s