h i r d e t é s

Retorikai edzőtábor, egy hét, ami mindent megváltoztat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Retorikai edzőtábor, egy hét, ami mindent megváltoztat

2018. február 21. - 11:54

 

Retorikai edzőtábor, egy hét, ami mindent megváltoztat

Miről is szól?

A tábor lényege egy intenzív hét, amikor intenzíven lehet gyakorolni, készülni a hét hatodik napján, szombaton tartandó nagy beszédre, ami a szülők, közönség előtt zajlik. Azért ezt nem úgy kell elképzelni, mint valami kiképzőtábort, de egy bizonyos fokú figyelmet igényel. A napok egymásutánját előadások színesítik, melyből nagyon sokat lehet profitálni, hiszen profik előadók tartják azokat, sok stilisztikai apróságot el lehet lesni, vagyis hallgatni.

Hogyan is kell hatásosan kezdeni, érdekfeszítően folytatni, majd emlékezetesen lezárni egy beszédet úgy, hogy a hallgató egy pillanatra se érezze, hogy elkalandozott a figyelme, vagy unatkozik. Emellett meg kell tanulni kezelni a stresszt, a lámpalázat, ami valljuk be, nem egyszerű. Mindemellett rögtönzésre is van lehetőség, ami sokat segíthet, ha a beszélő elfelejti a szöveget, vagy nem a beszéd előtt összerakott gondolattérképet követi. Ezesetben is van mihez nyúlni, mivel megtapasztalják azt is ha készületlenül éri a beszéd tárgya, ideje. A tábor témáit a diákok alakítják, ezért gyakran előkerül sok olyan dolog, ami foglalkoztatja őket. Ilyen a kirekesztettség, a barátság és annak fontossága, a kitartás, az áhított cél elérése.

A legfontosabb itt is, mint az élet sok területén, a pozitív hozzáállás.
A tábor keretein belül a technika háttérbe szorul, ami nem is baj, mivel manapság a többség a telefonjával él együtt. Itt és most nem. Emellett teret kapnak a sportos, szórakoztató programok is, hiszen, mint írtam, a tábor nyáron indult és a meleg nem válogat, csábítja az embert a szabadba.

Megmérettetés

Ha pedig eljön a péntek, a főpróba ideje, megtanulják a színpadi viselkedés alapjait, mint például azt, hogy hogyan álljunk, mozogjuk ott, hogyan tartsuk, mit kezdjünk a kezünkkel, valamint milyen öltözet illik oda. Eljön a várva várt szombat.

Megtelik a terem rokonokkal, akik csak a saját előadójuknak ismerősök, ezért mindenkinek egy 90%-ban ismeretlen közönség előtt kell beszélnie, ami nem egyszerű. A gyerekek érthetően, ügyesen adják elő a mondanivalójukat, éppen ezért fürödhetnek az elismerésben, a jól megérdemelt tapsviharban. Ezután jöhet az összeborulás a táborozótársakkal, tanárokkal. Ez egy nagyon fontos visszajelzés, ami mindenkinek jól esik.

Ha pedig vége, és mindenki jól érezte magát, biztosan marad egy kis űr, vagy hiányérzet utána a résztvevőkben, legyen az diák vagy tanító. Ebben a hideg időben pedig szinte biztos, hogy odavágynak újra, hogy újra átéljék ezeket a pozitív töltésű napokat. 


 

h i r d e t é s