h i r d e t é s


Rettenetes hőség várható egész héten!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rettenetes hőség várható egész héten!

2017. július 31. - 05:30

 

Hétfőn már országos lesz a forróság, az idei nyár második nagy hőhulláma pedig vasárnapig egészen biztosan kitart. - írja az Időjárás.hu.

A hét során az éjszakák egyre melegebbek lesznek, ráadásul a szinte elviselhetetlen kánikulában az enyhítő csapadék kialakulásának is kicsi az esélye.

Délelőtt az ország középső harmadán változóan felhős idő várható, máshol szinte felhő is alig lesz az égen. Számottevő csapadék nem valószínű, csupán délen lehet egy-egy kisebb zápor elvétve.

Délután napos, gyengén gomolyfelhős időre van kilátás, fokozódik a hőség. Jelentős csapadék nem várható.

Gyenge, mérsékelt lesz a délies légmozgás, a legmelegebb órákban 30, 36 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Hétfőn bár messzire elkerülnek bennünket a frontok, a fokozódó hőségben fáradékonyság, bágyadtság nehezítheti meg a mindennapi teendőket és figyelmetlenebbek lehetünk a megszokottnál. - írja a meteoklinika.hu.

 Fejfájásra, migrénre is egyre többen panaszkodhatnak. A fokozott folyadékbevitel mellett élénkítés gyanánt napközben iszogassunk citromos vizet, zöld teával pedig a bosszantó fejfájást is mérsékelhetjük.

A fülledt időben a mért értéknél még magasabbnak érezhetjük a levegő hőmérsékletét, ami a meleget amúgy is nehezebben viselők körében további stresszforrást jelenthet. Az egész napos fáradtság-érzés mellett többen ingerlékenységet tapasztalhatnak, illetve agresszívebben reagálhatnak feszült helyzetekben. Ajánlott a reggeli, illetve esti órákban érdemes csinálni egy alapos szellőztetést, így a nap folyamán nehezebben, lassabban melegszik fel a szoba levegője, és csökkentheti az önt érő hőterhelést. A feszültebb pillanatok könnyebb átvészelésében a citromfű tea is nagy segítséget nyújthat.

A melegedésre fokozottan érzékenyeknél felerősödhetnek a gyulladásos ízületi panaszok, a legintenzívebb tünetek a délelőtti, kora délutáni órákban jelentkezhetnek. A sajgó fájdalom csökkentésére ajánlott kipróbálni a macskakarom nevű gyógynövényt, emellett a következő napokban javasolt kerülni a jelentős fizikai igénybevétellel járó feladatokat is.

A déli órákban a Dunántúlon, illetve a keleti megyékben ismét a nagyon erős lesz az UV-sugárzás, fokozott leégés- és napszúrásveszéllyel kell számolni! 10 és 15 óra lehetőleg kerüljük a tűző napsütést, ha tehetjük, a legmelegebb órákat töltsük, hűvös, árnyékos helyen! A rendkívüli hőségben magas a hőguta kialakulásának kockázata is. Ennek elkerülése érdekében mindenképpen gondoskodjunk a folyamatos folyadék-utánpótlásról, az alkohol és kávés italok azonban továbbra is kerülendőek!

A közlekedés során alapvetően nem várható veszélyes időjárási jelenség, de a napsütés gyakran zavaró lehet! Érdemes napszemüveggel útnak indulnia, a gyalogos és az autós közlekedésben is segítséget nyújthat, ha elvakítaná a napfény. Egyesek fáradtak, álmosabbak most a megszokottnál, és a fejfájás is zavaró lehet, elvonja a figyelmet. Vezessen lassabban, tartson nagyobb követési távolságot! Fontos, hogy az utazás során időről-időre tegyen egy rövid pihenőt is, ilyenkor frissítse fel magát, illetve ajánlott az autót is alaposan átszellőzetni!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..