h i r d e t é s

Robbanás történt Isztambulban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Robbanás történt Isztambulban

2022. november 13. - 15:41

Egyelőre tisztázatlan az oka annak a robbanásnak, amely Isztanbul forgalmas bevásárlóutcájában történt.

Mentők érkeznek a helyszín közelébe, miután 2022. november 13-án robbanás történt Isztambul központjában, a Taksim kerületben. - Forrás: KEMAL ASLAN / RUETERS

Robbanás hallatszott helyi idő szerint vasárnap délután 4 óra körül Isztambul egyik forgalmas bevásárlóutcáján, az Istiklal sugárúton. A robbanás oka egyelőre tisztázatlan, a török média 11 sérültről számolt be, de Ali Yerlikaya, Isztambul kormányzója nem sokkal a robbanás után „halottakról és sebesültekről” írt a Twitteren, igaz, számukat nem közölte.

A helyszínen készített képeken és videókon mentő- és tűzoltóautók, valamint rendőrök látszanak.

Az Istiklal sugárút a Beyoğlu kerületben található, kb. 1,4 kilométer hosszú, elegáns sétálóutca. Vasárnap délután általában kifejezetten sűrű a tömeg, valószínűleg most sem volt ez másképp. A helyi média szerint a robbanást hatalmas robaj kísérte. (Le Monde)/Telex

Frissítés (2022. november 13. 17:29)

Erdogan "támadásnak" minősítette a véres isztambuli robbantást

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást, amelynek információi szerint hat halottja és 53 sebesültje van.

Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik és méltó módon megbüntetik a támadás elkövetőit.
A török államfő hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de - mint fogalmazott - "terrorszagot" éreznek. Az első vizsgálatok szerint egy nő szerepet játszott a robbantásban - jelezte. Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni - jelentette ki.

A detonáció közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon.
A történteket követően nagyszámú rendőr-, mentő- és tűzoltóegység érkezett a helyszínre. A sérülteket kórházba szállították. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől. A levegőben helikopter köröz.
Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is Isztambulba tart.

Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket. (MTI)

Megrázó, felkavaró tartalom, csak erős idegzetű olvasó kattintson!
A tartalom videókat tartalmaz, amelyek megtekintését 18 éven aluliaknak nem ajánljuk!


Kommentelne? Kattintson ide!