h i r d e t é s

Romániában is megjelent a rejtélyes májbetegség

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Romániában is megjelent a rejtélyes májbetegség

2022. április 28. - 05:38

A bukaresti egészségügyi minisztérium közleményben tudatta a betegség romániai felbukkanását.

A kép illusztráció! - Forrás: Balkan Insight

A minisztérium szerint a tünetegyüttes megegyezik a WHO által leírtaknak, melyek között szerepel a sárgaság és a májelégtelenség is. A közlemény szerint egy ötéves kislányt diagnosztizáltak a kórral, a gyermek állapotát sikerült stabilizálni.

A tárca kiemelte, hogy a kislány nem járt külföldön, ami azért is lényeges, mert korábban az Egyesült Államokból, és Európa több országából is jelentették a betegséget. Az ismeretlen eredetű heveny májgyulladást eddig 169 esetben igazolták.

A kiskorú betegek közül tizenheten májátültetésre szorulnak, az első esetet pedig Nagy-Britanniából jelentették, ahol már 114-en kapták el a fertőzést, amely eddig egy halálesetet okozott.

A szakértők úgy vélik, hogy egy olyan adenovírus okozza a megbetegedéseket, mely ellen a gyermekeknél vélhetően a covid-korlátozások miatt nem alakult ki természetes védekezőképesség.

A román Adevarul cikkében kiemelte, hogy nagyon fontos a májgyulladás tüneteként jelentkező sárgaság időben történő felismerése, és az azonnali orvosi ellátás igénylése – számolt be róla a Portfolio. (liner.hu)