h i r d e t é s

Ronda ügyre derülhet fény Szekszárdon

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Ronda ügyre derülhet fény Szekszárdon

2021. április 25. - 08:01

Ok, okozat, következmény.

Forrás: szekszarditukor.hu

Tegnap írtuk meg a Szekszárdi Tükör nyomán, hogy Szekszárd fideszes polgármestere, fekete ruhás, kopaszokkal igyekezett súlyt adni egyik veszélyhelyzeti döntésének.

Azóta a Szekszárdi hírportál megírta azt is, hogy mi lehet az oka annak, hogy városi sportcsarnokba vezényelték a kopaszokat.

A Szekszárdi Sportközpont facebook oldalán még éjjel közzé tett egy posztot a leváltott igazgató, melyben a polgármesternek írt levelét tette közzé. Az írás tartalma kitér a sportcsarnok költségeire, melyeket számokban is kifejezett. Kitért arra is, hogy az elődje - aki az összeférhetetlenség miatt a képviselőségről lemondott Haag Éva férje, akit a korábbi Fideszes képviselőtestülethez és a jelenlegi Fidesz frakcióhoz ezen felül is rokoni szálak fűznek - gazdálkodását nem lehetett a legnagyobb jóindulattal sem megfelelőnek nevezni, így tetemes tartozást és katyvaszt hagyott maga után.

Malomsoki Krisztián most elbocsátott igazgató korábban egy másik levelet is megfogalmazott a polgármesternek, segítséget kérve tőle.

"Kérném szíves segítségét az alábbi ügyben: Sipos Tamás, a Pályázati Igazgatóság Elszámoltatási és Ellenőrzési Osztály elszámoltatási referensétől kaptunk egy levelet, melyben az Emberi Erőforrások Minisztériumától származó 62905/2018-as, 180 millió forintos támogatási összeg elszámolását igazoló számlákat kérik. Átnéztük az összes iratot, és 111 millió forint felhasználásával kapcsolatban semmilyen dokumentumot nem találunk az előző vezetés által iktatott dokumentumok között." A választ április 26-a 12 óráig kérte az igazgató, mivel az elszámolás határideje őt is köti.

Tehát a minisztériumi elszámolás bekérő kiborított a szekrényből egy 110 millió forintos összeg köddé válását, mely azonnal kérdések özönét veti fel.

  • Vajon haveri kifizetőhelynek használta a Szekszárdi Sportközpontot Csillag Balázs mint előző vezető, Ács Rezső polgármester és az akkori Fideszes testület bábáskodása mellett?
  • Vajon az akkori felügyelő bizottsági tagok tisztában vannak a büntetőjogi felelősségükkel, hiszen ők feleltek a szabályszerű működésért?
  • Vajon mind benne voltak és azért titkolták el az összeg hiányát az új igazgató elől, vagy csak hagyták magukat az orruknál fogva vezetni a tiszteletdíjért?
  • Vajon ez az oka az igazgató hirtelen menesztésének és a megfélemlítő csapat felvonulásának?

Az olvasó rögtön feltehetné a kérdést, hogy vajon miért nem tett semmit eddig a kirúgott igazgató. Nem csak az igazgató, hanem a 2020-ban még többségben levő ellenzéki frakció is tett a gyanús ügyletek tisztázása érdekében. Még 2020-ban a pandémia előtt úgy döntött az ellenzéki képviselőtestületi többség, hogy elrendeli a sportcsarnok átvilágítását. Az átvilágító céggel megkötötték a szerződést, ám jött a polgármesterek egyeduralmának remek ötlete a kormány részéről és Ács Rezső kihasználva a kínálkozó alkalmat, a veszélyhelyzetre hivatkozással, egyszemélyi döntéssel leállította az átvilágítást. Számunkra ebből egyértelmű, hogy Ács teljesen tisztában volt a gyanús ügyletekkel, egyébként nem akasztotta volna meg az átvilágítást. Az viszont teljesen érthetetlen, hogy mit vár az igazgató menesztésétől. Azt gondolja talán, hogy az igazgató kirúgásával az elszámolási kötelezettség is megszűnik a minisztérium felé, vagy abban bízik, hogy egy barbatrükkel visszamenőleg sikerül eltüntetni a nyomokat, esetleg majd Horváth István Fideszes OGY képviselő segít elsikálni az ügyet?

Megtudtuk azt is, hogy az uszoda építés gyanús körülményei, a minősíthetetlen munka túlszámlázása miatt nemrég feljelentés lett téve és az eljárás még most is tart. Persze egyszer már megpróbálták szőnyeg alá söpörni az ügyet, de az eljárás során észlelt szabálytalanságok miatt az ügy vizsgálatát folytatnia kell a hatóságnak. Ha ehhez még hozzávesszük a most kiderült 110 millió kérdéses hollétét az átvilágítás leállításának tükrében, akkor az látszik, hogy igen csak szorul a hurok Ács Rezső nyaka körül. Amennyiben kikerülhetetlen a minden részletre kiterjedő vizsgálat - amire nagy esély van -, akkor az előző felügyelő bizottsági tagok és a Fideszes képviselők is törhetik a fejüket, hogy miként másszanak ki az egyre duzzadó trágyahalmaz alól.

Malomsoki Krisztián egyébként nem írta alá a felmondólevelet, melynek okát jegyzőkönyvben rögzítették. Ennek ellenére a tegnapi napon megjelent a "beharangozott" új igazgató miután Malomsoki elment a sportcsarnokból és mindenféle igazoló irat, kinevezési okmány, stb. nélkül állt neki fenyegetőzni és különféle utasításokat osztogatni a "spori" dolgozóinak. Úgy látszik, hogy Ács Rezső megint talált egy megfelelő balekot magának aki makulátlanul kiszolgálja az érdekeit,  el lehet intéztetni majd vele a simlis dolgokat és alá tudja íratni vele az új uszoda folytatásához szükséges okiratokat, számlákat és ha mégis rosszul sül el a dolog, elvitetheti vele a "balhét".

A kinevezés okiratát váró igazgató helyében, mélyen elgondolkoznánk azon, megéri-e neki, hogy ha beüt a "krakk" az ügyletek haszonélvezői helyett az ő nyakába varrjanak mindent. Tény, hogy most még a Fidesz van kormányon, de a társadalmi hangulat tükrében erre már nem lehet alapozni.

Frissítés (2021. április 29. 19:43)

A cikkben hivatkozott Facebook-bejegyzés törlésre került, de szerencsére készült róla képernyőkép: