h i r d e t é s

"Rossz az oktatás, de túl sokszor beletörődünk"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Rossz az oktatás, de túl sokszor beletörődünk"

2018. március 06. - 11:07

A Szülői Hang Közösség online szülői konzultációjának 10 ezer szülői vélemény alapján készült újabb eredményei elkeserítő képet mutatnak az iskolai készségfejlesztésről, az egyénre szabott, differenciált oktatás hiányáról és az összefüggések megértése nélküli magolásról.

Forrás: Szülői Hang / Facebook

A kormányzat által kedvelt mindennapos testnevelés, valamint a hit- illetve erkölcstan elutasításra talált a szülők körében.

Miközben a konkrét mutatókban a szülők elkeserítő tapasztalatokról számolnak be, az iskolát általánosságban értékelve jóval kevesebben adnak rossz értékelést.

A Szülői Hang Közösség felmérése azt célozza, hogy felszínre kerüljenek a szülői vélemények az elmúlt nyolc év oktatáspolitikai intézkedéseivel kapcsolatban. Korábban már nyilvánosságra hoztunk néhány részeredményt, melyek a gyermekek túlterheltségét, az önállóságra nevelés valamint az örömteli tanulás hiányát mutatják. Most újabb részeredményeket közlünk abból az alkalomból, hogy elértük az ilyen jellegű felmérésnél egyedülálló 10 ezer önkéntes kitöltőt. A kérdőív még március 11-ig továbbra is nyitva áll, itt érhető el.

Az iskolai oktatás alapvető szempontjait illetően lesújtóak az eredmények:

  • Készségfejlesztésre irányuló módszereket 59,2% szerint csak ritkán vagy soha nem alkalmaznak;
  • Az egyénre szabott, differenciált oktatás 71,3% szerint csak ritkán vagy soha nem valósul meg;
  • A szülők 58,9%-a azt tapasztalja, hogy gyermeke sokszor az összefüggések megértése nélkül csak magol.

A mindennapos testnevelés elutasításra talált a szülők között, mindössze 10,8% ért egyet a kormány által bevezetett rendszerrel. A kötelező hit- illetve erkölcstan bevezetését a szülők 77,3%-a ellenzi.

Az iskolai oktatás gyenge megítélése mellett különösen érdekes elgondolkodnunk azon, hogy míg a konkrét kérdésekben a szülők elkeserítő tapasztalatokról számolnak be, az iskola általános értékelésére jóval kevesebben adnak rossz minősítést. Úgy tűnik, hogy látjuk és tapasztaljuk a gyenge minőségű oktatást, de túl gyakran beletörődünk ebbe, és sokszor elfogadjuk, hogy Magyarországon csak ennyi jár az állami oktatás keretein belül.

Az egyes iskolatípusok és fenntartók közötti különbségeket is megjelenítő részletes adatok itt érhetőek el. Az eddig beérkezett válaszokból származó számszerű eredményeken túl a jellemző szöveges hozzászólásokból is idézünk.